Startpagina Actueel

Natuurpunt wil gemaaid gras inzetten als innovatieve grondstof

Met het project 'Natuurlijk Groen als Grondstof' zal Natuurpunt de komende drie jaar, in samenwerking met verschillende Belgische en Nederlandse bedrijven, gebiedsbeheerders en een hogeschool, het gemaaide gras van haar natuurgebieden een tweede leven geven als brandstof, bodemverbeteraar, veevoer of vezels voor verpakkingsmateriaal.

Bij het beheer van graslanden komen er jaarlijks duizenden tonnen los maaisel vrij. Het gemaaide gras verwijderen uit de natuurgebieden en naar een verwerkingsinstallatie brengen, is een dure aangelegenheid. "Dat komt omdat het maaisel meestal afgevoerd wordt naar grootschalige verwerkingsbedrijven die zelden nabij natuurgebieden liggen", zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. "Om dit probleem op te lossen wordt veel meer naar regionale oplossingen gezocht."

Nederland en Vlaanderen hebben daarom de handen in elkaar geslagen en een prototype van een...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

De horizon van de boeren ligt verder dan 9 juni

Verkiezingen Het is een understatement te zeggen dat de verkiezingskoorts stijgt. Welke partijen nemen het nu écht op voor de landbouwsector wilde Boerenbond weten. Een debat met 7 politieke kopstukken op 16 mei in het Brusselse Theater Vaudeville moest dit duidelijk(er) maken. En wat blijkt… in de aanloop van de verkiezingen zetten álle politieke partijen onze voedselproductie wat hoger op het belangenlijstje.
Meer artikelen bekijken