Startpagina Varkens

Consortium ontwikkelt vaccin tegen AVP

Het Spaanse farmaceutische bedrijf Hipra leidt een consortium met een tiental partners om een vaccin te ontwikkelen tegen de Afrikaanse varkenspest (AVP), zowel voor commerciële varkens als voor wilde everzwijnen.

Leestijd : 2 min

Het project werd VAX4ASF gedoopt en loopt nog tot eind 2027. Het consortium richt zich op het toedienen van levende, verzwakte vaccins, om zo een effectieve, langdurende en veilige oplossing te bieden voor de Afrikaanse varkenspest (AVP).

Onderzoeksbudget van 5 miljoen euro

Het consortium omvat 17 bedrijven en instellingen uit Europa, de Verenigde Staten, de UK en Kenia. Er zijn geen Belgische partners in dit project. In Nederland doet Wageningen Biovetenary Research mee. Europa steunt het project via het Horizon Europe-programma met meer dan 5 miljoen euro.

België vrij sinds 2020

Afrikaanse varkenspest lijkt erg op de klassieke varkenspest, maar wordt veroorzaakt door een ander virus. Beide ziekten zijn erg besmettelijk en vaak dodelijk voor de varkens.

In ons land werd de ziekte in 2018 vastgesteld bij wilde everzwijnen in het Waalse Gewest. Commerciële varkensbedrijven werden toen niet besmet. België is vrij van AVP sinds 2020, na een iets meer dan 2 jaar durende strijd, maar op verschillende plaatsen in de wereld duikt de ziekte nog op. Het virus heeft zich in september 2020 nog verspreid in Duitsland, in het grensgebied met Polen.

Wereldwijd probleem

De Afrikaanse varkenspest werd sinds 2021 reeds vastgesteld in 52 landen op verschillende continenten. In die periode raakten honderdduizenden varkens en wilde zwijnen besmet en in de strijd tegen de ziekte werden bijna 2 miljoen dieren afgemaakt.

Complex genoom

Omdat het genoom en de virusdeeltjes van de Afrikaanse varkenspest zo complex zijn en omdat er verschillende benaderingen mogelijk zijn, gaat het ontwikkelen van een commercieel vaccin traag en is het duur.

Vorig jaar claimden 2 bedrijven uit Vietnam dat zij een werkzaam vaccin ontwikkeld hadden tegen AVP. Ook deze bedrijven werkten op het spoor van de levende, verzwakte vaccins.

Opletten voor laagwaardige vaccins

Enkele maanden later waarschuwde de World Organisation for Animal Health (WOAH) voor het gebruik van vaccins tegen AVP waarvan de werking en veiligheid niet bewezen zijn.

Als minderwaardige vaccins niet doeltreffend zijn, kunnen die ervoor zorgen dat het virus bijvoorbeeld muteert en net sterker wordt, waardoor bestrijding nog moeilijker wordt.

Filip Van der Linden

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken