Startpagina Veeteelt

Landbouworganisaties roepen Kamerleden op tegen dieren in de grondwet te stemmen

De landbouworganisaties ABS, Boerenbond en FWA maken zich grote zorgen over de mogelijke consequenties van de opname van dieren in de grondwet, waarover het parlement donderdag stemt. In een open brief roepen ze de Kamerleden dan ook op om een tegenstem uit te brengen.

Leestijd : 2 min

Het voorstel brengt de bescherming van dieren onder in artikel 7 bis van de grondwet en luidt letterlijk: “Bij de uitoefening van hun respectieve bevoegdheden streven de federale staat, de gemeenschappen en de gewesten naar bescherming van en zorg voor dieren als wezens met gevoel.” Eind vorig jaar stemde de Senaat al in met het inschrijven van het dierenwelzijn in de grondwet, donderdag kan het voorstel definitief goedgekeurd worden als een tweederdemeerderheid in de plenaire vergadering van de Kamer wordt gevonden.

De landbouworganisaties kaarten echter aan dat de grondwetswijziging niet louter een symbolische betekenis heeft, maar mogelijk ook gevolgen heeft voor hun werk. Vooral over de juridische consequenties van de wijziging bestaat nog veel onzekerheid. “Er is nog geen duidelijkheid over de wijze waarop dierenbescherming en dierenwelzijn dienen te worden afgewogen ten opzichte van andere economische, sociale en culturele rechten en belangen”, klinkt het in de brief.

Gevolgen voor vergunningverlening

Er wordt onder meer gevreesd voor mogelijke ‘interferentie met het stand-stillbeginsel’, wat inhoudt dat de huidige situatie als norm aangenomen wordt voor de toekomst. Dat kan mogelijk als gevolg hebben dat elke maatregel die een potentiële achteruitgang op vlak van dierenwelzijn en -bescherming zou kunnen betekenen, tegengehouden kan worden, klinkt het. De nieuwe bepaling zal dus consequenties kunnen hebben tot op het niveau van de individuele vergunningverlening voor bijvoorbeeld slachthuizen, hekelen de organisaties.

“Grondwetswijzigingen laat je niet over één nacht ijs gaan en kunnen geen verkiezingsstunt zijn. Ze verdienen een grondig debat en een solide juridische onderbouwing die geen ruimte voor interpretatie laat. Dit voorstel dient het dierenwelzijn niet, maar zal in de toekomst enkel zorgen voor bijkomende juridische onzekerheid”, aldus Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond.

De landbouworganisaties roepen de federale volksvertegenwoordigers daarom op ‘om hun boerenverstand te gebruiken’ en donderdag tegen het artikel 7 bis te stemmen. “De volksvertegenwoordigers kunnen op die manier hun verantwoordelijkheid nemen en daarmee zorgen dat er in de toekomst geen bijkomende rechtsonzekerheid gecreëerd wordt”, besluit Ceyssens nog.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Bart Dickens: “Stop het waanzinnig landbouwbeleid”

Melkvee Bart Dickens (43) raakte bekend als voorzitter van FDF Belgium, de Belgische zusterorganisatie van het Nederlandse Farmers Defence Force. Hij neemt geen blad voor de mond als het op de verdediging van de boeren aankomt. Op zondag 19 mei (Pinksterdag) organiseert FDF Belgium een vreedzame protestwandeling in Antwerpen. “Onze boodschap wordt dan ‘Stop het waanzinnig beleid’. En denk goed na voor welke partij je op 9 juni kiest”, zegt Dickens.
Meer artikelen bekijken