Veulenprijskamp Assenede

Paarden

Op zondag 18 februari vond in Assenede de wedstrijd voor veulens geboren in 2017 plaats, georganiseerd door de vrienden van de Oost-Vlaamse trekpaardenfokkers.

Het programma is bijzonder  uitgebreid voor geroutineerde  paardenliefhebbers maar ook  voor de nieuwkomers.

Een totaalbelevenis met paarden

Paarden

Op 23, 24 en 25 februari werpt Flanders Horse Expo alweer zijn zoeklicht op de paardenwereld in zijn totaliteit. Genieten van sport kan reeds op 22 februari.

Chad du Mury Marais (Noë du Maugarnaud-Tipie du Mury Marais), kampioen hengsten super mini maat. Eig.: Frederic Duez, Blaton.

Kampioenschap Shetland Pony

Paarden

Op zondag 18 februari ll. was het kruim van de Shetlandfokkerij bijeen in manege Woutershof te Kuringen voor het nationaal kampioenschap.

Gilbert Pira uit Kampenhout met een van zijn pony’s: “Fokken op kleur en bont is onze betrachting.”

Fokken op kleur en bont

Paarden

Shetlandfokkerij Van De Hutte uit Kampenhout is ooit begonnen als een kinderdroom en nu uitgegroeid als een verstokte hobby.

Stal De Parelhoeve uit Aaigem met (vlnr) Marnick Van Buggenhout, de dochters Virgini en Elize - trotteurs 2018 - en Bianca van Hazelbeek (°2004).

Drie generatiespassie voor trekpaarden

Paarden

‘Stal De Parelhoeve’ uit Aaigem is ontsproten uit ‘Stal van Hazelbeek’ en is al aan de derde generatie trekpaardenliefhebberij. Het is begonnen met Henri Van Buggenhout in Aaigem, de fokker van Yorcaise van Hazelbeek, de moeder van Bloc van Oombergen, kampioen in 1986.

Nieuw bloed in de fokkerij

Paarden

Op de hengstenkeuring van zaterdag 10 februari in de Ruiterschool van Oud-Heverlee verschenen 14 Haflingerhengsten voor de jury. Het was voor het talrijke publiek weer uitkijken naar nieuwe hengsten en naar het kampioenschap.

horse-2795105_960_720

Welshpony’s in de sport

Paarden

In ons land zijn er om en bij de 400 Lippizaner paarden.

Hoe gaat het? Redelijk!

Paarden

De Lippizaner is één van de meest indrukwekkende en prachtige paardenrassen ter wereld. Het paard heeft een beeldschone uitstraling en daarnaast zijn ze uitermate geschikt voor de Spaanse rijkunst. Ze stralen kracht, elegantie en intelligentie uit.

horseoog

Trekpaardhengst Jules du Canteleu verkocht

Paarden

De driejarige hengst Jules du Canteleu, een zoon van Matteo van ’t Rietenhof, werd op de laatste hengstenkeuring voorgesteld door Dominique Van Riet uit Londerzeel. Nu is hij eigendoom van Jean Claude Rossomme in Bois-de-Villers. Jules blijft dus in België maar verandert wel van eigenaar.

B.L.

IJslandse paarden van familie Dejaifve-De Coninck uit Maissin in de Belgische Ardennen.

Stoeterij Daoli viert 50-jarig bestaan

Paarden

Familie Dejaifve-De Coninck uit Maissin in de Belgische Ardennen ging lang geleden met vier jonge schoolgaande kinderen op zoek naar een gemakkelijk te houden en vriendelijk natuurpaard dat dicht bij huis in een weide en stalletje kon worden gehouden.

Manon Boszorg van Stal ‘t Wolske Veld uit Hasselt in volle actie.

Stal ‘t Wolske Veld uit Hasselt

Paarden

“Al een tijdje was ik op zoek naar een goede merrie uit een fokzekere merrielijn. In 2004 zag ik Manon Boszorg als veulen en ik was onmiddellijk weg van haar” vertelt ons Marleen Moosen uit Hasselt. Manon Boszorg (Folkert 353) is een dochter van de model preferente Whita Boszorg (Krist 358).

André Geelen en zijn echtgenote Mia Swennen met de 18-jarige Guide van het Kruissewegje,  de oudste nog levende  goedgekeurde dekhengst.

Een uit de hand gelopen hobby

Paarden

De microbe en de passie voor trekpaarden heeft André Geelen geërfd van zijn vader. Twintig jaar geleden is hijzelf begonnen aan de fokkerij van de Stock. Toen kocht André Geelen uit Kinrooi de Nederlandse merrie Doortje van de Zamslagen.

Dorinda d’Ardenne heeft haar stempel gedrukt op de fokkerij d’Ardenne van familie Delahaye uit Wilogne (Houffalize).

Fokkerij d’Ardenne uit Wilogne

Paarden

Begin van de jaren tachtig koos familie Johan en Michèle Delahaye-De Laurier uit Wilogne (Houffalize) in de Belgische Ardennen voor het fjordenpaard als familiepaard. Sober in onderhoud (helaas vlug te zwaar), een voor kinderen veelvuldig vrijetijdspaard dat in heel wat disciplines zijn man kan staan.

Een uitloop vlakbij de stal is ideaal om de sleur te breken bij een verblijf op stal de klok rond.

Wat betekent zijn stal voor ons paard?

Paarden

De omgang met het paard in zijn stal is het fundament voor harmonie tussen hem en de mens. Klinkt dit simplistisch? Overdreven? Het is nochtans een feit dat het paard ons en wij hem dienen te respecteren in deze veelal kleine ruimte waar het dier veel tijd doorbrengt.

Claude Roggen, voorzitter van de New Forest pony.

Zit het snor? Ja en nee!

Paarden

De New Forest pony is afkomstig van New Forest (Engeland), heeft een schofthoogte van max. 1m48 en weegt 350-400 kg. Alle kleuren zijn toegestaan, behalve bont en palomino.

Vorig jaar werden 43 veulens geboren; 29 merrieveulens en 14 hengstveulens.

Wereld apart in de paardenwereld

Paarden

IJslanse paarden zijn sterke robuuste paarden die rond het jaar 800 met de Vikingen in IJsland terecht kwamen. Dit eiland in het hoge Noorden ligt in de Noord-Atlantische Oceaan. Door de afzonderlijke hoge ligging, de ruwheid van het eiland, de barre levensomstandigheden en het verbod van het IJslandse parlement op elke andere import van dieren, zijn deze paarden met hun vijf gangen uniek gebleven.

paard

Glenn Geerts naar finale Wereldbeker

Paarden

Vorig weekend werd in het Duitse Leipzig de laatste kwalificatie voor de wereldbekerfinale vierspan gereden. Onze landgenoot Glenn Geerts bewees er dat hij klaar was voor de strijd!

horse-2796668_1920

Advies van Raad Van State duidelijk over blokstaarten

Paarden

Op 15 januari bracht de Raad van State haar advies uit op het voorontwerp van decreet aangaande het blokstaarten van het Belgisch trekpaard. Het twaalf pagina’s tellend advies is duidelijk en grondig onderbouwd.

Het wordt een druk jaar voor de Haflingervereniging.

Uw stem in de paardenrubriek: Druk jaar voor Belgisch Haflingerstamboek

Paarden

“In een vorig nummer heb ik het artikel gelezen over de Belgische Haflingervereniging, een gesprek met secretaris Simon Bogaert. Graag wil ik hierbij aansluitend de werking van ons stamboek voor 2018 uit de doeken doen.

Leo Stevens, voorzitter van ‘Het Aangespannen Trekpaard’.

Nieuw bestuur brengt nieuwe wind

Paarden

Het aangespannen bestaat 25 jaar en dat zal dit jaar passend gevierd worden. Het vuur zit nog altijd in de pan. Nieuwe voorzitter Leo Stevens benadrukt dat het aangespannen rijden met trekpaarden voor veel mensen een geweldige hobby is. Ze kijken uit naar elke activiteit. “We doen het altijd voor het plezier en met zo weinig mogelijk wedstrijd”, aldus Leo Stevens.

Meest recent

Meest recent