Professor: landbouwers moeten allianties smeden met afnemers

Economie

Voor professor Xavier Gellynck van de Universiteit Gent staat nut en noodzaak van handelsliberalisering als een paal boven water. Hij staat niet alleen: wereldwijd wordt door gebruik van handelsverdragen de markt steeds opener, en de EU bouwde de afgelopen jaren haar productiequota voor zuivel en suiker af. Als landbouwers willen overleven, spelen ze volgens hem beter geen cavalier seul, maar smeden ze met de consument in het oog allianties met de voedingsindustrie en supermarkten.

Gini van Terbeck (Adajio X Paysan), kampioen bij de koeien. Eig.: Benny Neven, Wellen.

Interprovinciale fokveedag te Affligem

Vleesvee

2018 is goed ingezet in het witblauwmilieu. Verschillende vleesveeprijskampen vonden reeds plaats in Vlaanderen. Op 10 februari was het naar jaarlijkse gewoonte de beurt aan Affligem. In het gemeentelijk centrum ‘Bellekouter’ stelden Vlaamse fokkers hun beste fokvee voor.

Gunther De Mey ziet Agridagen de  komende edities nog verder groeien.

Agridagen wil een BeNe-beurs zijn

Actueel

Beursorganisator Gunther De Mey is tevreden met de tweede editie van Agridagen in Ravels, die volgens hem bewijst dat regionale beurzen aan de winnende hand zijn. De beurs heeft zich volgens hem verder ontwikkeld en lijkt een vaste positie in het beurzenlandschap te veroveren, mogelijk als eerst echte BeNe-beurs.

Glucose kan onder meer uit mais en suikerriet worden gewonnen.

Wasverzachter van suiker

Bieten

Wetenschappers van de KU Leuven hebben een proces ontwikkeld om wasverzachter te maken van suiker. Dat is veiliger en milieuvriendelijker dan hoe dat nu gebeurt. Ze gaven woensdag tekst en uitleg in een persbericht.

B9714140272Z.1_20171215093243_000+G0OABGIGS.1-0

Belgapomprijs behouden in stabiele markt

Aardappelen

Belgapom deed op vrijdag 23 februari volgende prijsnoteringen:

Gentse biologische gewasbescherming even effectief als chemische

Economie

Lama-antilichamen gebruiken om gewassen te beschermen? De wereld afzoeken naar micro-organismen die efficiënt teelten beschermen? Het zijn de respectievelijke queesten van Agrosavfe en Aphea.Bio, twee jonge biotechbedrijven uit het Gentse. Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) zag mooie toepassingen voor de Vlaamse landbouw, en investeerde fors.

FrieslandCampina zag de omzet toenemen, maar de winst dalen.

FrieslandCampina ziet winst fors dalen

Economie

FrieslandCampina heeft in 2017 de winst met 37% zien dalen tot €227 miljoen. De Nederlandse zuivelcoöperatie had last van negatieve valuta-effecten, afschrijvingen in verband met haar Chinese activiteiten en een hogere belastingdruk. De leden-melkveehouders zagen hun melkprijs wel met 24% toenemen.

Luc Maertens, CEO van agrobiotech start-up Agrosavfe.

Agrobodies: Wat je van lama’s leren kan

Groenten

Van de twee bedrijven is Agrosavfe al het langst actief. In het begin van 2013 maakte de spin-off zich los van het VIB. Het bedrijf ontwikkelt zogenaamde Agrobodies: kleine eiwitten afkomstig van lama-antilichamen die binden met specifieke moleculen in de cellen van ziekten en plagen.

Steven Vandenabeele en Isabel Vercauteren zijn de roergangers bij Aphea.Bio,  een jonge agrobiotech startup uit het Gentse.

Aphea.Bio: beschermen en stimuleren

Granen

In juni vorig jaar lanceerden het Vlaams Instituut Biotechnologie, de Universiteit Gent en de Katholieke Universiteit Leuven de spin-off Aphea.Bio. Die onderzoekt micro-organismen die nauw samenleven met planten, en hun effect op landbouwgewassen.

DSC00992

Belgische voedingsbedrijven zijn voorlopers in wend- en werkbaar werk

Veeteelt

Wend- en werkbaar werk: zeer actuele termen, maar ook containerbegrippen bij uitstek. De bedrijven uit de Belgische voedingsindustrie zijn er de voorbije jaren actief mee aan de slag gegaan.

Meest recent

Meest recent