Gekende en nieuwe frietrassen beproefd

Teelttechniek aardappelen

In Huldenberg, Nieuwenhove, Waterland-Oudeman en Zonnebeke werden vorig jaar 9 of 10 frietrassen aangelegd ter beproeving door het Landbouwcentrum Aardappelen (LCA). Fontane en Bintje werden als referenties opgenomen samen met 7 nieuwe variëteiten.

Met de koersfiets in de handen en de werkbotten aan de voeten:  Frederik Backaert kent beide werelden van binnenuit.

Boeren op twee koersbenen

Melkvee

“Landouw en de koers zijn twee totaal verschillende werelden”, aldus Frederik Backaert (27). En hij kan het weten, want de melkveehouderszoon is sedert 2014 professioneel wielrenner bij Wanty-Groupe Gobert en de Belg die in de voorbije Tour het meest in beeld reed. Maar ‘Backy’ denkt er ook aan om in de toekomst het ouderlijk melkveebedrijf over te nemen. “Alhoewel het kader waarin er in Vlaanderen moet geboerd worden niet altijd goede reclame maakt voor de boerenstiel”, klinkt het droog. Frederik en vader Christian Backaert over boeren en koersen op twee benen.

De jacht op wilde zwijnen speelt een rol bij de preventie.

Benelux-landen zetten samen schouders onder bestrijding Afrikaanse varkenspest

Varkens

De Benelux-landen, Frankrijk, de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Rijnland-Palts, Saarland, de Duitse federale overheid alsook een vertegenwoordiger van de Europese Commissie zijn gisteren bijeengekomen om van gedachten te wisselen over het beleid ter zake en om aanvullende maatregelen ter voorkoming en beheersing van de Afrikaanse varkenspest in overweging te nemen.

Wervel ontwikkelde een rekentabel die zicht geeft op de eigen kosten inclusief loon voor de aardappelteelt.

Boer wordt prijszetter met rekentabel

Aardappelen

Als beweging voor gezonde landbouw, vindt Wervel rechtvaardige prijzen belangrijk. In een voedselketen met LEF (Lokaal - Eco - Fair) ziet Wervel de boer dan ook als prijszetter en niet langer als prijsnemer.

Professor Gellynck vindt dat liberalisering doorgezet moet worden.

Professor: landbouwers moeten allianties smeden met afnemers

Economie

Voor professor Xavier Gellynck van de Universiteit Gent staat nut en noodzaak van handelsliberalisering als een paal boven water. Hij staat niet alleen: wereldwijd wordt door gebruik van handelsverdragen de markt steeds opener, en de EU bouwde de afgelopen jaren haar productiequota voor zuivel en suiker af. Als landbouwers willen overleven, spelen ze volgens hem beter geen cavalier seul, maar smeden ze met de consument in het oog allianties met de voedingsindustrie en supermarkten.

Interprovinciale fokveedag te Affligem

Vleesvee

2018 is goed ingezet in het witblauwmilieu. Verschillende vleesveeprijskampen vonden reeds plaats in Vlaanderen. Op 10 februari was het naar jaarlijkse gewoonte de beurt aan Affligem. In het gemeentelijk centrum ‘Bellekouter’ stelden Vlaamse fokkers hun beste fokvee voor.

Gunther De Mey ziet Agridagen de  komende edities nog verder groeien.

Agridagen wil beurs der Lage landen zijn

Actueel

Beursorganisator Gunther De Mey is tevreden met de tweede editie van Agridagen in Ravels, die volgens hem bewijst dat regionale beurzen aan de winnende hand zijn. De beurs heeft zich volgens hem verder ontwikkeld en lijkt een vaste positie in het beurzenlandschap te veroveren, mogelijk als eerst echte BeNe-beurs.

Glucose kan onder meer uit mais en suikerriet worden gewonnen.

Wasverzachter van suiker

Bieten

Wetenschappers van de KU Leuven hebben een proces ontwikkeld om wasverzachter te maken van suiker. Dat is veiliger en milieuvriendelijker dan hoe dat nu gebeurt. Ze gaven woensdag tekst en uitleg in een persbericht.

B9714140272Z.1_20171215093243_000+G0OABGIGS.1-0

Belgapomprijs behouden in stabiele markt

Aardappelen

Belgapom deed op vrijdag 23 februari volgende prijsnoteringen:

Aphea.Bio zal jaarlijks 1.500 formuleringen van micro-organismen testen in de serre.

Gentse biologische gewasbescherming even effectief als chemische

Economie

Lama-antilichamen gebruiken om gewassen te beschermen? De wereld afzoeken naar micro-organismen die efficiënt teelten beschermen? Het zijn de respectievelijke queesten van Agrosavfe en Aphea.Bio, twee jonge biotechbedrijven uit het Gentse. Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) zag mooie toepassingen voor de Vlaamse landbouw, en investeerde fors.

Meest recent

Meest recent