FrieslandCampina ziet winst fors dalen

Economie

FrieslandCampina heeft in 2017 de winst met 37% zien dalen tot €227 miljoen. De Nederlandse zuivelcoöperatie had last van negatieve valuta-effecten, afschrijvingen in verband met haar Chinese activiteiten en een hogere belastingdruk. De leden-melkveehouders zagen hun melkprijs wel met 24% toenemen.

Een poederfabriek van Fonterra in Heerenveen.

Fonterra-veiling: pas op de plaats

Melkvee

Zuivelprijzen zijn op de toonaangevende GDT-veiling van Fonterra op 20 februari nauwelijks veranderd. De prijsindex daalde met een half procent tot $1.055 en dat is toch zo’n 10% hoger dan aan het begin van het jaar. De prijs van volle melkpoeder steeg met 0,3% naar $3.245 per ton en dat is het hoogste niveau sinds mei 2017.

De raad van bestuur van de nieuwe vzw AB Register.

Nieuwe vzw streeft naar minder gebruik van antibiotica

Melkvee

De kwaliteitsborgingssystemen Belpork, Belplume en IKM Vlaanderen hebben de overkoepelende structuur AB Register vzw opgericht om het gebruik van antibiotica in varkens, pluimvee en melkvee te registreren en verder in te perken.

DSC03387

FrieslandCampina koopt Chinese zuivelaar

Economie

FrieslandCampina heeft de resterende aandelen in haar Chinese joint-venture Friesland Huishan Dairy (FHD) verworven. Dat heeft de zuivelcoöperatie uit Amersfoort bekendgemaakt. FHD was tot dit moment voor 50% eigendom van het Chinese China Huishan, hoewel de operationele leiding al bij de Nederlandse onderneming lag.

biomilk (2)

Melkprijs Biomilk.be opnieuw conform

Melkvee

Gedurende enkele maanden ontvingen de leden van bio melkcoöperatie Biomilk.be, waartoe ook de dertien vorig jaar omgeschakelde melkveebedrijven behoren, een prijs lager dan de Europese bio melkprijs. Dit probleem is nu van de baan.

Onzekerheid rond melkophaler Bonimilch

Melkvee

Een kleine 60 melkveehouders weten niet zeker of het kleine bedrijfje Bonimilch uit Wommelgem nog melk zal ophalen. Eigenaar en ex-melkveehouder Koen Lambrechts wil om gezondheidsreden van het werk af. Dat bevestigt Lambrechts na berichtgeving in het Nederlandse Boerderij.

Nederland moet haar melkveestapel krimpen

Nederlandse melkveehouderij in de ban van omvangrijke fraudezaak

Melkvee

De Nederlandse melkveehouderij ligt onder vuur vanwege mogelijke grootschalige fraude. De overheid blokkeerde 2100 bedrijven vanwege onregelmatigheden in de registratie van pasgeboren kalfjes in het Identificatie- & registratiesysteem. De blokkade betekent dat bedrijven geen dieren mochten aan- en afvoeren.

Sedert afgelopen oktober is Milcobel weer onder het gemiddelde terecht gekomen.

Belgische melkprijs hekkensluiter in Europa

Melkvee

Voor de afgelopen maand december bedroeg de gemiddelde Europese melkprijs 36,64 EUR/100 kg. Ons land (Milcobel) heeft met een melkprijs van 33,01€/100 kg de laagste melkprijsnotering van de vergeleken Europese landen. Andere melkerijen plannen wezenlijke verlagingen voor januari.

DSC04783

Rundertuberculose : Sterke inkorting van de duur van de blokkering van verdachte bedrijven

Melkvee

Dankzij de legalisering van de PCR-labotest op organen, kunnen bedrijven die geblokkeerd worden op een verdenking van rundertbc veel sneller vrijgegeven worden, zelfs indien deze verdenking niet in het labo door cultuur bevestigd is.

Volgens Voorbergen is de FrieslandCampina-prijs een goede graadmeter voor de markt.

‘Melkprijs kan 6 tot 10 cent zakken’

Melkvee

De melkprijs zal in het eerste kwartaal van 2018 4 tot 6 cent zakken ten opzichte van eind 2017. In het tweede kwartaal zakt de prijs nog eens met 2 tot 4 cent, waarna de markt stabiliseert. Dat zei onafhankelijk zuivelanalist Mark Voorbergen tijdens een melksymposium dat BNP Paribas Fortis organiseerde in de kantlijn van de Agro-Expo.

Opslag van magermelkpoeder in Herstal.

Europa bouwt melkpoederberg af

Melkvee

EU-landen zullen dit jaar geen mageremelkpoeder opkopen van de producenten aan een vaste interventieprijs. Dat hebben de Europese ministers van Landbouw maandag beslist.

De camera maakt een video van elke koe die de robot verlaat en berekent de conditie- score op basis van een 3D-beeld.

Verbeterd management met het bodyconditiescoresysteem BCS

Melkvee

Zes melkveebedrijven namen gedurende het afgelopen jaar deel aan een proef met het Bodyconditiescoresysteem BCS. Dit maakt gebruik van een 3D-videocamera die geplaatst wordt in de robot, op de selectiepoort voor of na de robot of ook op de uitgangspoort van een traditionele melkmachine. Na een jaar is de situatie herbekeken en is nagegaan welke kengetallen direct en indirect verbeterd zijn door gebruik van deze camera.

De Young Dairy Farmer Club op weg naar Space, de internationale  veeteeltbeurs in Rennes.

Nieuw in Vabi: de ‘Young Dairy Farmer School’

Melkvee

Op zaterdag 27 januari 2018 op Agro-Expo zijn alle West-Vlaamse landbouwscholen terug van de partij in de grote tent van Agro-Expo voor de tweejaarlijkse inter-scholencompetitie jongvee. Een 20-tal leerlingen van de afdeling landbouw uit VABI nemen deel.

ForFarmers ziet de vraag naar GMO-mengvoer toenemen.

ForFarmers opent fabriek voor GMO-vrij voer

Melkvee

ForFarmers opent dit jaar de eerste grootschalige fabriek voor GMO-vrij voer in Nederland. Het gaat om een oude fabriek van ForFarmers die op 1 januari 2015 was gesloten en naast een nog operationele fabriek in Deventer ligt. De fabriek gaat de komende 9 maanden een intensieve verbouwing tegemoet. De verbouwing kost circa 3 miljoen euro.

Mageremelkpoeder, boter en kaas kennen dalende prijzen.

Milcobel-notering zakt twee euro

Melkvee

Milcobel heeft de melkprijs voor de afgelopen december-leveringen vastgelegd op een standaardprijs van 31,00 euro/100 l, hetzij 34,02 euro/100 l reëel uitbetaald voor een gestandaardiseerde levering.

Naast melk verwerken op gastbedrijven, wil Saskia ook kaas verkopen op de markt vanuit haar mobiele kaasmakerij.

De mobiele kaasmakerij

Melkvee

Saskia Butzen (53) en Eric Veraert (58) van Hoeve De Verstoten Poot in Ruiselede dromen van hun eigen melkgeitenbedrijf, mét kaasmakerij. Allerhande problemen strooien voorlopig roet in het eten wat de geitenhouderij betreft. Dat bracht het koppel op een origineel idee: een kaasmakerij op wielen.

DSC00768

De melkrobot is populairder dan ooit

Melkvee

Op de Agribex-beurs vorige maand vierden de marktleiders in melkrobots Lely en DeLaval respectievelijk het 25 en 20-jarig bestaan van de melkrobot. En op de beurs raakte eveneens bekend dat voor de eerste helft van 2017 melkrobots voor het eerst meer dan 50 % uitmaken van de nieuwe installaties. Reden genoeg voor Landbouwleven om op de beurs bij de standen van Lely, DeLaval en SAC even halt te houden en na te gaan of de kritieken van aan de geboortewieg van de melkrobot zoveel jaren later nog altijd gelden.

DMK ziet melkveehouders kiezen voor andere bedrijven.

Duitse melkgigant verliest flinke melkplas

Melkvee

DMK, de grootste melkerij van Duitsland, raakt volgend jaar circa 450 miljoen kilo melk kwijt. Leden laten de Duits-Nederlandse coöperatie links liggen vanwege een aanhoudend matige melkprijs. Noodgedwongen moet CEO Ingo Müller zijn op Azië gerichte groeistrategie laten varen. De pijlen worden weer ouderwets op Europese markten gericht.

Het melkaanbod is groot, aldus FrieslandCampina

FrieslandCampina verlaagt garantieprijs

Melkvee

FrieslandCampina hanteert voor januari 2018 een garantieprijs van 37,50 euro per 100 kilo melk. De leden ontvangen daarmee een 4 euro lagere garantieprijs dan in december van dit jaar. De garantieprijs komt zo op het laagste niveau sinds juli.

Een vrouw voor een schap babyvoeding.

Lactalis mogelijk juridisch aangepakt

Melkvee

Het Frans gerecht opent een vooronderzoek naar de salmonellabesmetting van babyvoeding van Lactalis en de daarop volgende internationale terugroepactie. Een vader van een ziek geworden kind en de consumentenorganisatie UFC Que Choisir hebben ook actie tegen de Franse zuivelonderneming aangekondigd.

Meest recent

Meest recent