Interprovinciale fokveedag te Affligem

Vleesvee

2018 is goed ingezet in het witblauwmilieu. Verschillende vleesveeprijskampen vonden reeds plaats in Vlaanderen. Op 10 februari was het naar jaarlijkse gewoonte de beurt aan Affligem. In het gemeentelijk centrum ‘Bellekouter’ stelden Vlaamse fokkers hun beste fokvee voor.

Veehouders die minder dan 70% van hun premierechten voor zoogkoeien gebruiken in 2018 verliezen ze het jaar daarop.

Toch minstens 70 % premierechten voor zoogkoeien nodig in 2018

Vleesvee

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving moet de veehouder ook voor de campagne 2018 minstens 70% van zijn premierechten voor zoogkoeien gebruiken. Indien de landbouwer minder dan 70% gebruikt, verliest hij het niet-gebruikte gedeelte onder de 70% definitief.

Glunderende blikken bij v.l.n.r. Joris Relaes (ILVO), minister Joke Schauvliege, Sonja De Becker (Boerenbond) en ILVO-onderzoeker Karen Goossens bij de voorstelling van de ammoniakreducerende maatregel voor vleesvee.

Flinke ammoniakreductie met voeder

Vleesvee

Wat moeten vleesveehouders met een oranje brief? Tot voor kort hadden ze buiten deweinig praktijkgerichte weidegang in combinatie met leegstand geen alternatief. ILVO-onderzoek heeft nu een nieuw alternatief gevonden: een iets lager eiwitgehalte maakt ammoniakreducties mogelijk tot -40 %.

Relatief veel Belgen zeggen hun vleesconsumptie te minderen.

Belgen eten minder vlees

Economie

Bijna de helft van de Belgen (44 %) zegt zijn vleesconsumptie te hebben verminderd tegenover vorig jaar, zo blijkt uit een online enquête bij 1.000 Belgen van 18 jaar of ouder, door onderzoeksbureau iVOX voor de vzw EVA.

DSC04783

Rundertuberculose : Sterke inkorting van de duur van de blokkering van verdachte bedrijven

Melkvee

Dankzij de legalisering van de PCR-labotest op organen, kunnen bedrijven die geblokkeerd worden op een verdenking van rundertbc veel sneller vrijgegeven worden, zelfs indien deze verdenking niet in het labo door cultuur bevestigd is.

EU stelt Mercosur groter rundvleesquotum voor

Vleesvee

De vleesveehouderij dreigt geslachtofferd te worden op het altaar van de vrijhandel. De Europese Commissie heeft Mercosur nieuwe handelsconcessies op landbouwgebied aangeboden. Onder de voorstellen is meer markttoegang voor rundvlees en kalfsvlees uit de Mercosur-landen, aldus Agra Presse.

fugea

Waalse veehouders protesteren in Brussel tegen vrijhandelsakkoord met Zuid-Amerika

Vleesvee

Waalse veehouders hebben maandagvoormiddag actie gevoerd aan het Brusselse Schumanplein, vlak bij de Europese instellingen. Op initiatief van de Waalse landbouwersvereniging Fugea waren ze met een tiental tractoren vanuit Henegouwen naar de hoofdstad getrokken om te protesteren tegen de huidige plannen voor een vrijhandelsakkoord tussen de EU en de Zuid-Amerikaanse landen.

Johan Castelein (Febev), Sonja De Becker (Boerenbond), Joseph Ponthier (FWA) en Hendrik Vandamme (ABS) ondertekenden het akkoord.

Runderslachthuizen verbinden zich tot meer transparantie in uitbetalingen

Vleesvee

Na jaren van discussie tussen de slachthuizen en de landbouworganisaties zijn beide partijen tot een doorbraak gekomen. Op donderdag 11 januari ondertekenden de drie grootste landbouworganisaties en de Federatie Belgisch Vlees (Febev) een interprofessioneel akkoord rond correcte weging en karkasclassificatie.

Lionne du Coin (Imperial x Occupant), kampioen koe. Eig. Mailleux F. & Dony J-M, Braibant

De nationale witblauwprijskamp op Agribex

Vleesvee

Geen nood voor wie niet naar de nationale prijskamp kon komen. In Brussel op de Heizel konden we genieten van een replaykampioenschap met identiek dezelfde kampioenen van de nationale van Libramont.

In principe moeten alle metalen constructies binnen een stalcomplex verbonden zijn, ook met de aarding.

Makkelijker melken zonder zwerfstromen

Melkvee

Over mestgassen en betonrot kunt u vast meespreken, maar kent u zwerfstromen? Nu er meer en meer elektronica te vinden is in de melkput, kunnen koeien kleine elektrische schokjes ondervinden. Dat bemoeilijkt de melkproductie. Met onrustige koeien werken houdt bovendien risico’s in voor uzelf. Reden genoeg om bij de bouw van stallen ook hier aandacht voor te hebben.

Vanaf januari 2018 mogen IBR-dragers niet meer in de reguliere handel.

IBR-dragers op uw bedrijf? Wat doet u ermee?

Vleesvee

Runderen waarvan is aangetoond dat ze drager zijn van het IBR-virus krijgen vanaf eind november het statuut van ‘IBR-drager’ toegekend. Hebt u op uw I2-beslag nog één of meerdere IBR-dragers?

Voeder en strooisel zouden elementen kunnen zijn die het sturen op ammoniakemissie (voor een deel) mogelijk maken.

Op zoek naar opties om vleesvee ammoniakemissiearm te houden

Vleesvee

De vraag om dieren ammoniakemissiearm te houden zal in de toekomst alleen nog maar luider klinken. Alleen, voor vleesvee is momenteel maar één techniek erkend. Onderzoek moet duidelijk maken of vleesveehouders ook andere opties zullen kunnen kiezen.

“De veehouderij in het algemeen is verantwoordelijk voor maar 6,5  % van de wereld- wijde uitstoot”, stelt professor Rollin.

Professor Frédéric Rollin over het belang van veeteelt voor klimaat en milieu

Melkvee

Onlangs vond de klimaattop van de Verenigde Naties (VN) plaats in Bonn. “Ik ben bang dat het beleid herkauwers eerder ziet als deel van het probleem dan als deel van de oplossing”, zucht professor Frédéric Rollin. “Nochtans zijn het waardevolle medestanders in de strijd tegen klimaatopwarming.” Hoe zit dat precies? En hoe komt het dan dat de publieke opinie luidkeels het tegenovergestelde beweert? “Eén aspect isoleren, en het grote verhaal negeren, dat is de strategie.”

DSC02431

Drie vleesveebedrijven genomineerd voor de DGZ Bioveiligheid Award

Vleesvee

De negen genomineerden voor de Bioveiligheid Award van DGZ zijn al even bekend. U hebt de voorbije weken al kunnen kennismaken met de geselecteerde melkvee- en vleeskalverbedrijven. Nu komen de drie vleesveebedrijven die nog in de running zijn aan bod.

De investeringen in Lier (foto) en Torhout bevestigen de rol van beide  locaties: labo MCC in Lier, en labo DGZ meer westwaarts in Torhout.

DGZ en MCC intensifiëren samenwerking

Veeteelt

In Lier en Torhout werden via teleconferencing de vernieuwde gebouwen van DGZ en MCC tegelijkertijd feestelijk ingehuldigd. Het was het moment voor beide organisaties om samen naar buiten te treden. De samenwerking wordt waar mogelijk geïntensifieerd, maar tot een echte fusie komt het niet.

Loyal was een aantrekkelijke stier met een indrukwekkende bespiering, veel breedte, een mooie lengte en een diepe achterhand.

Veiling Belgisch Wit-Blauwe stieren

Vleesvee

De septemberveiling van het gekende Selectiecentrum in Ciney trekt vaak veel veehouders aan die een tussenseizoensstier of reeds een dekstier voor de volgende lente willen aankopen die dan volop mee kan draaien in de kudde.

Tot 15 november kunt u uw stem uitbrengen voor de bedrijven die volgens u de Bioveiligheid Award verdienen

Bepaal mee wie de bioveiligheidsaward wint

Melkvee

De negen genomineerden voor de laatste ronde van de Bioveiligheid Award zijn bekend. Benieuwd om te weten wie de selectie van de jury gehaald heeft? Surf dan naar www.mijnmaniervanwerken.be. Op deze website kunt u ook uw stem uitbrengen voor uw favoriete kandidaat (één per categorie: vleesvee, melkvee en vleeskalveren).

De kalveren moeten vanaf hun aankomst op het bedrijf correct geïdentificeerd en geregistreerd zijn.

Premie voor het produceren van vleeskalveren

Vleesvee

Het Departement Landbouw en Visserij wil de landbouwers informeren over een aantal belangrijke data en voorwaarden die verband houden met de premie voor het produceren van vleeskalveren.

Iedere landbouwer die tussen 2 januari 2017 en 1 januari 2018 voor het eerst gestart is met een landbouwactiviteit en een nieuw veebeslag voor het eerst geactiveerd heeft, kan eenmalig 20 premierechten uit de reserve krijgen.

Premie voor het behoud van de gespecialiseerde zoogkoeienhouderij

Actueel

Het Departement Landbouw en Visserij wenst de landbouwers te informeren over een aantal belangrijke data en voorwaarden die verband houden met de regeling voor het behoud van de gespecialiseerde zoogkoeienhouderij.

Eén van de voorwaarden voor heropstart is het ontslag van het personeelslid op de beelden.

Slachthuis Izegem: Heropstart onder strenge voorwaarden

Actueel

Slachthuis Verbist in Izegem onderging een grondige doorlichting van een gespecialiseerd team. Dat resulteerde in een uitgebreid pakket maatregelen, nog strenger dan de maatregelen voor het exportslachthuis in Tielt. Vanaf nu worden ook de andere slachthuizen grondig doorgelicht. Daarna zal de controle gebeuren door een nieuwe Vlaams Inspectie.

Meest recent

Meest recent