Startpagina Economie

Landbouwgrondprijzen in Belgie sterk gestegen

De stijging van de prijzen van landbouwgrond is in heel Europa zorgwekkend, maar de afgelopen decennia vooral in België verontrustend, meent FIAN Belgium, de Belgische afdeling van de internationale mensenrechtenorganisatie FIAN International (FoodFirst Information and Action Network). In een studie over toegang tot grond in België en in Europa geeft de organisatie aan dat in een periode van tien jaar, van 1995 tot 2006, de gemiddelde prijs van een hectare landbouwgrond is verdrievoudigd, van 9.727 euro naar 27.190 euro.

Leestijd : 2 min

"België is het Europese land met de grootste stijging in die periode en het land met de hoogste grondprijs, na Nederland", aldus de studie, die preciseert dat de officiële statistieken slechts tot 2007 lopen en het dus moeilijk is om de gegevens van de jongste jaren objectief te beschouwen.

De reden voor de inflatie ligt in de verhoogde concurrentie bij de aankoop van gronden, meent FIAN. De bevolkingsgroei en de toenemende verstedelijking veranderde landbouwgrond in de loop van de tijd in industrieterreinen, of voor allerhande diensten, transport, woongebied of recreatiegrond. "Het Europa van 22 landen heeft 30 miljoen hectare landbouwgrond verloren tussen 1961 en 2003, wat te vergelijken is met de oppervlakte van Italië. Tussen 1990 en 2000 komt dat neer op een verlies van 275 hectare grond per dag of 315 voetbalvelden (0,8 ha)".

Ook de concurrentie bij de aankoop van grond heeft logisch gezien bijgedragen aan de prijsverhoging, die niet evenredig is met de landbouwwaarde van het lapje grond. "De grond, als werkinstrument, kan dan niet meer gebruikt worden landbouwactiviteiten", betreurt FIAN, die zegt dat dit de deur opent voor speculatie op lange termijn.

Het economisch evenwicht van landbouwbedrijven wordt bedreigd en het verwerven van een eigendom is bijna onmogelijk geworden voor jonge boeren die geconfronteerd worden met het verdwijnen van kleine variabele bedrijven in het voordeel van de reuzen van de monocultuur, die de gronden inpikken.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken