Belgapomprijs behouden in stabiele markt

Aardappelen

Belgapom deed op vrijdag 23 februari volgende prijsnoteringen:

‘Jackson’ laat een opmerkelijke opbrengst en uitstekende frietgeschiktheid optekenen.

Aardappel ‘Jackson’ toegevoegd aan Belgische rassenlijst

Aardappelen

Op de Belgische rassenlijst is een nieuw ras van aardappelen opgenomen. Uit de officiële proeven blijkt een goede weerstand tegen de aardappelplaag, een bovengemiddelde opbrengst en een uitstekende frietgeschiktheid.

DSC_0535

Belgapomprijs nog steeds dezelfde

Aardappelen

Belgapom deed op vrijdag 16 februari volgende prijsnoteringen:

Volgens Hylkema heeft de aardappelsector veel te winnen bij toenemende samenwerking.

‘Kansen voor Nederlands-Belgische samenwerking’

Aardappelen

Volgens Dick Hylkema van de Nederlandse aardappelorganisatie NAO is voor een sterkere aardappelketen meer samenwerking nodig tussen telers en verwerkers, maar ook tussen Nederland en België.

Witdouck8

Belgapomnotering ongewijzigd

Aardappelen

Belgapom deed op vrijdag 2 februari volgende prijsnoteringen:

Belgapomprijs voor Fontane en Challenger stijgt licht

Aardappelen

Belgapom deed op vrijdag 26 januari volgende prijsnoteringen:

Ik verwacht dat het areaal Bintje volgend jaar nog klappen zal krijgen, maar Bintje zal niet gauw verdwijnen. Frituristen  zweren bij Bintje , weet Romain Cools.

Groei in aardappelareaal loopt ten einde

Aardappelen

Op Agribex werd de vijfde editie van de InnoPotato Award op gang getrokken. Belgapom-voorzitter Romain Cools sprak naar aanleiding daarvan met de landbouwpers over de sector en haar uitdagingen. “Mocht kiemremmer CIPC op korte termijn verdwijnen, zitten we echt met een probleem”, vreest Cools.

Boerenbond, Phytofar en twee Europarlementsleden samen aan tafel voor het debat over glyfosaat.

Glyfosaat, een giftige discussie?

Aardappelen

We zijn 15 december voorbij, en glyfosaat had afgeschaft moeten zijn. Althans, dat vond België. De vijfjarige verlenging deed heel wat stof opwaaien en de discussie woedt nog voort. Omdat het Europees parlement een beslissende invloed heeft zaten Bart Staes (Groen) en Mark Demesmaeker (N-VA) van het Europees parlement, de woordvoerder van Boerenbond, Luc Vanoirbeek, en Phytofar, Peter Jaeken, rond de tafel voor een pittige discussie. Landbouwleven volgde mee.

Aangeleverde bataat op de REO veiling.

Bataat gedijt in Vlaamse grond

Aardappelen

In navolging van een eerste geslaagde test vorig jaar op het PCG werd afgelopen seizoen opnieuw bataat geteeld.

Met de aangekondigde samenwerking verwachten beide organisaties boeren en loonwerkers nog uitgebreider te kunnen ondersteunen bij hun besluitvormingsprocessen rond gewasbescherming in aardappelen.

Agrovision en PCA bundelen krachten tegen aardappelziekte

Aardappelen

De marktleider in teeltregistratie Agrovision uit Nederland en het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) uit België gaan samenwerken. Agrovision lanceert binnenkort zijn teeltregistratiepakket CropVision op de Belgische markt via zijn Belgische dochter CercoSoft.

Vlaamse tarwe in het voorjaar.

Grote voorraad zet druk op graanmarkt

Aardappelen

De tarweprijs is op de termijnmarkt in Chicago naar een dieptepunt gezakt, en ook in de EU ligt de prijs van tarwe op een laag niveau. De oorzaak ligt in grote voorraden en stevige concurrentie vanuit het voormalige Oostblok.

Het Belgische aardappelareaal is gegroeid tot een recordomvang.

Grote voorraad bepaalt aardappelmarkt

Aardappelen

De Belgische aardappelmarkt loopt moeizaam, omdat net als elders in Noordwest-Europa sprake is van een overschot. Er worden relatief veel fritesaardappelen verwerkt, maar de handel in vrije aardappelen is uiterst beperkt.

De biologische sector werkt zonder chemische gewasbescherming, wat tot andere technieken van onkruidbestrijding noopt.

De wereld met 100 procent biologische landbouw voeden kan, maar is lastig

Aardappelen

De biologische landbouw heeft onmiskenbaar voordelen voor de natuur. Maar de groeiende wereldbevolking ermee voeden, is volgens nieuw onderzoek een hele uitdaging.

De USDA verwacht recordhoge hectareopbrengsten in de VS.

Wereldwijde maïsoogst groter ingeschat

Aardappelen

De prijs van maïs kreeg recent een kleine duw naar beneden te verwerken. Het Amerikaanse landbouwministerie schat in haar laatste ramingen de maïsoogst groter in dan voorheen, waardoor de wereldwijde reserve van het graan nog verder toeneemt. Voor tarwe zijn de ramingen neutraal.

Irrigatie in  aardappel kan  zijn nut bewijzen naar opbrengst toe.

Wat leerden we over dit aardappelseizoen?

Aardappelen

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) en de Bodemkundige Dienst van België (BDB) deden onlangs de actualiteit inzake aardappelen uit de doeken in Huldenberg. Hoe zat het met Alternaria dit jaar en hoe wapent men zich er het beste tegen? Kan irrigatie in tijden van droogte (en op andere momenten) een betere opbrengst opleveren?

Roundup is het bekendste glyfosaatproduct.

Amerikaans onderzoek: glyfosaat niet kankerverwekkend

Aardappelen

Glyfosaat leidt niet tot een verhoogde kans op kanker. Dat blijkt uit een onderzoek dat geleid werd door het National Cancer Institute in de VS.

De kever kan grote schade aanrichten.

Maïswortelboorder gevonden in Vlaanderen

Aardappelen

Na twee jaar afwezigheid is dit jaar de maïswortelboorder weer aangetroffen in Vlaanderen. Op maïspercelen in Rumst (Antwerpen) en Steenokkerzeel (Vlaams-Brabant) zijn deze zomer maïswortelboorders aangetroffen, zo meldt het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid. Het Departement Landbouw en Visserij wijst erop dat maïstelers diverse maatregelen moeten nemen om de kans op uitbreiding te minimaliseren.

Windmolen

Windmolens helpen boer flink besparen

Aardappelen

Deze week vindt in het Duitse Bonn een grote wereldwijde klimaatconferentie plaats. Middelgrote windmolens zijn niet alleen een manier om het milieu te sparen, maar voor boeren ook een aantrekkelijke manier om op de energierekening te besparen.

Koolzaad groeit als teelt in de EU nog altijd.

Koolzaadoogst EU stijgt bijna tot record

Aardappelen

De EU lijkt door een groter areaal en hogere opbrengst per hectare voor een record aan koolzaad te oogsten in 2017. Omdat elders ook meer wordt geproduceerd, zijn prijzen niet recordhoog.

Glyfosaat wordt relatief veel gebruikt in de akkerbouw.

Graanhandel bezorgd over glyfosaatimpasse

Aardappelen

COCERAL betreurt dat de EU-lidstaten deze week opnieuw niet tot een besluit is gekomen over de hernieuwde toelating van glyfosaat. De Europese graanhandelsorganisatie vindt dat de lidstaten een nieuwe toelating voor 15 jaar moeten afgeven.

Meest recent

Meest recent