Startpagina Actueel

Agridagen wil beurs der Lage landen zijn

Beursorganisator Gunther De Mey is tevreden met de tweede editie van Agridagen in Ravels, die volgens hem bewijst dat regionale beurzen aan de winnende hand zijn. De beurs heeft zich volgens hem verder ontwikkeld en lijkt een vaste positie in het beurzenlandschap te veroveren, mogelijk als eerst echte BeNe-beurs.

Leestijd : 3 min

Hoe is de tweede editie van Agridagen verlopen?

“Twee jaar geleden hebben we best een risico genomen, door de beurs te verhuizen van Geel naar Ravels, toch atypische locatie en een uithoek van België, vlakbij Nederland. Deze stap deed best wat wenkbrauwen fronsen, maar het is volgens ons erg goed uitgepakt. De eerste editie is goed verlopen en met de tweede editie is weer een forse stap vooruit gezet. Dat blijkt in de eerste plaats uit de reacties van standhouders en bezoekers, die ons hele goede feedback hebben gegeven. De beurs is zowel gezellig als nuttig bevonden.”

Is dit ook zichtbaar in de cijfers die beurzen zo graag presenteren?

“Zeker. Als beurs zijn we van 172 naar 201 exposanten gegaan, terwijl het bezoekersaantal is geklommen van ruim 15.000 naar bijna 20.000. Maar nogmaals: wat meer telt dan de cijfers is de kwaliteit van de beurs. We horen dat standhouders goede, persoonlijke en diepgaande contacten hebben opgedaan. Met name op vrijdag en zaterdag kwamen vooral professionele bezoekers naar de beurs, met opvallend veel concrete plannen zodat echt zaken gedaan konden worden.”

U spreekt van een uithoek. Waar komen de bezoekers vandaan?

“De bezoekers komen voor een goed gedeelte uit de Kempen en van net over de grens. Circa 10 tot 15% van onze bezoekers kwam uit Nederland. Maar hoewel het initieel niet de bedoeling was, zijn ook veel mensen uit Vlaams Brabant, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen gekomen.”

Hoe komt het dat u mensen ook van ver trekt?

“De locatie, een uithoek, helpt ons. Als ik kijk naar de beurzen in Brussel en Gent dan is de mobiliteit voor beiden toch wel een probleem. In Gent speelt ook nog de uitdaging om voldoende parking te garanderen. Ravels is heel bereikbaar. Tegelijk is het geen onbeduidende beurs. Het groeit, trekt veel mensen en als bevestiging van de positie die we hebben verworven kwamen minister Kris Peeters en Eurocommissaris Marianne Thyssen op bezoek. Niet het belangrijkste, maar wel een teken dat we serieus genomen worden.”

Regionale beurzen groeien. Hoe komt dat?

“Ik weet nog uit de tijd dat ik zelf exposant was, namens Crelan, dat het altijd veel aantrekkelijker was om op regionale beurzen te staan. Je ziet in een paar dagen tijd echt een groot aantal klanten uit de eigen streek, terwijl je op een landelijke beurs vaak maar een paar klanten ziet uit de eigen streek. Uiteindelijk is dat voor bedrijven belangrijk.”

Agribex heeft het ondertussen zwaar…

“Ik wil niets negatiefs zeggen over Agribex; het is nog altijd de belangrijkste mechanisatiebeurs van het land. Maar in het algemeen denk ik wel dat regionale beurzen aan belang winnen, zeker als ze ook gespecialiseerd zijn, zoals wij in veeteelt. Voor een landelijke beurs als Brussel is de concurrentie hard: zijn ze groot genoeg om voor een internationaal en internationaal georiënteerd publiek te concurreren met Hannover en Parijs, en zowel letterlijk als figuurlijk bereikbaar genoeg om te concurreren met regionale beurzen?”

Wordt meer samenwerking met Nederland gezocht?

“Bij deze editie is in een laat stadium ZLTO in beeld gekomen. We willen graag in de toekomst ZLTO nog meer onder dit project krijgen, net als de LLTB in Nederlands Limburg. Hoe dichter je bij de grens komt, hoe minder belangrijk ze is. Ik denk dat boeren aan beide zijden van de grens graag bij elkaar over de schutting kijken om van elkaar te leren. ZLTO was dit jaar al betrokken, onder meer door leden korting aan te bieden, maar kan mogelijk naast Boerenbond, ABS en andere partners een nog prominentere rol gaan spelen.”

JCB

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken