Startpagina Actueel

Franse ophef over pesticiden in fruit

Bijna drie kwart van het niet-biofruit en 41 procent van dito groenten in Frankrijk vertonen sporen van onkruidverdelgers, zo staat in een rapport dat de ngo Générations futures dinsdag heeft gepubliceerd.

Leestijd : 1 min

De organisatie onderzocht data van 2012 tot 2016 en weerhield negentien soorten fruit en 33 groenten waarvan de stalen representatief zijn. Het bleek dat 72,5 procent van de fruitstalen een te kwantificeren residu van pesticiden bevat. Bij groenten was dat 41,1 procent. Bij het fruit spannen druiven met 89 procent de kroon, gevolgd door clementines en mandarijnen (88,4 procent) en kersen (87,7 procent). Als meest gegeten vrucht in Frankrijk komt de appel met 79,7 procent op de achtste plaats. De uiteenlopende cijfers hebben te maken met "verschillen in gevoeligheid bij het telen", zegt directeur François Veillerette van de ngo. Zo is de druif bijzonder gevoelig aan ziektes. Onder de groenten is met 84,6 procent sporen van onkruidverdelgers selder de koploper. Met 57,9 procent staan aardappelen op de zevende plaats. Bioproducten heeft de organisatie vanwege onvoldoende data niet opgelijst.

Belga

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken