Startpagina Veeteelt

Ducarme verdedigt Belgische landbouwers tegen negatieve impact Mercosur-verdrag

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) heeft maandag, op een vergadering met zijn Europese collega’s, gewaarschuwd voor de negatieve impact van het op stapel staande handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen.

Leestijd : 2 min

Hij vraagt dat de EU de bezorgdheden van de Belgische boeren ter harte neemt, vooral wat betreft de extra import van rundvlees en suiker uit Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. “Onze landbouwers mogen niet de aanpassingsvariabele van het verdrag worden”, waarschuwt hij.

Nadat er bijna twintig jaar lang geen vooruitgang werd geboekt in de onderhandelingen over een handelsverdrag, zit er sedert een aantal maanden schot in de zaak. De Europese Commissie lijkt vastbesloten dit jaar nog de gesprekken af te ronden, voor de Braziliaanse presidentsverkiezingen van oktober opnieuw roet in het eten kunnen gooien.

Om een akkoord mogelijk te maken, lijkt de EU tot concessies bereid. Zo zou er sprake van zijn 99.000 ton Zuid-Amerikaanse rundvlees op de Europese markt toe te laten, tegenover 70.000 ton vandaag. De Europese landbouwers zijn ongerust over deze ontwikkeling en hun bezorgdheden werden maandag door minister Ducarme aangekaart tijdens de Europese ministerraad in Brussel. De Belgische landbouwers “verwachten van de Europese Unie dat ze rekening houdt met hun zorgen in het kader van de onderhandelingen met de Mercosur, vooral wat betreft het rundvlees en de suiker”, zegt Ducarme.

In oktober vorig jaar pleitte Ducarme al voor een impactanalyse, maar de Europese Commissie, die de onderhandelingen namens de EU voert, wil daarvan geen prioriteit maken.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Clarinval wil runderverkoop met Frankrijk vlot trekken

Veeteelt David Clarinval, federaal minister van Landbouw, werkt met zijn Franse collega Marc Fesneau aan het heropenen van de grenzen voor de handel in runderen. Hij hoopt binnenkort een doorbraak te realiseren voor de export naar Frankrijk voor alle Belgische runderen.
Meer artikelen bekijken