Startpagina Akkerbouw

Correct spuiten, problemen uitsluiten!

Een duurzame gewasbescherming en landbouw is een taak van ons allemaal, klinkt het bij Phytofar. Met de campagne “Correct spuiten, problemen uitsluiten!” wil Phytofar een juist gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bekomen.

Leestijd : 2 min

Nog steeds worden in de waterlopen en in het grondwater te veel residuen van gewasbeschermingsmiddelen teruggevonden. De waterkwaliteit gaat lichtjes vooruit maar het aantal overschrijdingen blijft te hoog ten opzichte van de maatschappelijke en politieke verwachtingen voor proper water. De aanwezigheid van de werkzame stoffen van deze gewasbeschermingsmiddelen in oppervlakte- en grondwater is streng gereglementeerd. Volgens de Kaderrichtlijn water mogen er geen overschrijdingen van de ecologische normen worden vastgesteld en moet de drinkwaternorm van 0,1 μg werkzame stof per liter water gerespecteerd worden. Deze verhouding komt overeen met 1 gram van een product per 10 miljoen liter water of 4 mm op de omtrek van de aarde. Dit is een zeer lage waarde. Door deze strenge normen staat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zwaar onder druk. Denk maar aan de verplichte vegetatieve bufferstrook van 20 meter bij het gebruik van terbuthylazin in een maïsveld naast een waterloop.

Risicobeperkende maatregelen zoals driftreducerende doppen en -technieken, erosiebestrijding, vegetatieve bufferstroken, restwaterverwerking,… staan ter beschikking van de teler om te zorgen dat de gebruikte gewasbeschermingsmiddelen zo efficiënt mogelijk op zijn gewas terechtkomen en zo min mogelijk in het milieu. Voor een sensibilisering over het waarom van deze maatregelen en het correct toepassen is een rol weggelegd voor iedereen die in de sector en/of keten werkt: de producenten van gewasbeschermingsmiddelen zorgen voor innovatie en stewardship, de distributie geeft aangepaste adviezen en assistentie bij het invullen van vb. Fyteauscan, loonspuiters en telers volgen de vereiste navormingen van de fytolicentie om op de hoogte te blijven van de juiste spuitwetgeving- en technieken, de verwerkende industrie kan vb. het invullen van de Fyteauscan of de lijst van “gouden regels voor een correcte bespuiting” laten opnemen in een overeenkomst met hun toeleveringsbedrijven.

Met de campagne “Correct spuiten, problemen uitsluiten!” wil Phytofar een juist gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bekomen.

Fyteauscan blaast eerste kaarsje uit

Vorig jaar in januari werd de “Fyteauscan Vlaanderen” gelanceerd, een onlinetool die de plaatsen op het erf detecteert waar er risico bestaat op puntvervuiling. Dankzij de telers die de Fyteauscan reeds ingevuld hebben, hebben we nu een beter zicht op de knelpunten.

Een belangrijk knelpunt blijft het vullen en reinigen van het spuittoestel. Dit moet gebeuren in het veld of op een daartoe voorziene vul- en spoelplaats met opvang voor restwater. Gebeurt dit op een verhard oppervlak dat in verbinding staat met de riolering of beek, dan krijg je gegarandeerd een overschrijding van de opgelegde ecologische kwaliteitsnormen in het oppervlaktewater.

Met de campagne “Correct spuiten, problemen uitsluiten”, worden de landbouwers gedurende zes weken doorheen de belangrijkste actiepunten voor een correcte bespuiting gegidsd. Zo is iedere teler klaar voor het nieuwe spuitseizoen. De Fyteauscan nog niet ingevuld? Dat kan op www.fyteauscan.be

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken