Startpagina Akkerbouw

FAO: graanoogst naar een record

De graanoogst in seizoen 2017/2018 zal volgens nieuwe ramingen groeien naar een record. Wat mais en tarwe betreft zullen de voorraden uitgroeien tot het hoogste niveau ooit. Dat schrijft de Wereldvoedselorganisatie FAO in een nieuwe analyse. De records betekenen alvast meer prijsdruk op de granen.

Leestijd : 3 min

De graanmarkt staat in het teken van een grote productie en voorraad van graan. De verhouding tussen voorraad en het wereldwijde verbruik ligt nu op het hoogste niveau sinds 2002. Deze zogeheten “stocks-to-use-ratio” laten zien hoe goed de wereld in staat is onverwachte productieschokken op te vangen. Het antwoord is dus: best goed, en dat impliceert dat prijzen niet alleen laag zullen blijven, maar stabiel laag.

Dat prijzen relatief laag zijn, mag geen verrassing heten. Er is wel verbetering zichtbaar. Door de recente verzwakking van de Amerikaanse dollar en zorgen over de weersomstandigheden in bepaalde gebieden, is de FAO-prijsindex voor granen in januari toch 2,5% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De zwakkere dollar maakt dat EU-graan relatief duurder is geworden op de wereldmarkt.

Tarwemarkt

Dinsdag sloot het belangrijkste tarwecontract in Parijs af op ruim 157 euro per ton. Een jaar eerder werd nog 170 euro betaald. Volgens de Nederlandse graanmarktanalist Fred Klein was een week geleden op de tarwemarkt sprake van een kleine opleving, vooral door berichten vanuit de VS dat de wintertarwe er slecht bij staat. Het gewas werd eerst geraakt door vorst en nu door een vochttekort. In Canada en Mexico spelen soortgelijke problemen.

Inmiddels zijn koersen weer gezakt, mede omdat institutionele beleggers hun winst pakten.

Maar ook omdat Rusland geholpen door de zwakke roebel zeer goedkoop blijft aanbieden. De Russische export verloopt dan ook vlotjes. In de periode van 1 juli 2017 tot en met 25 januari 2018 werd in totaal 23,5 miljoen ton tarwe geëxporteerd en dat is 35% meer dan in dezelfde periode vorig seizoen. Voor de EU is dat onvoordelig want onze graanexporten concurreren in Noord-Afrika en het Midden-Oosten direct met de Russische graanexport. De Russische gerstexport is bijna tweemaal zo hoog als een jaar geleden, op 3,6 miljoen ton. De uitvoer van mais daalde wat tot 2,6 miljoen ton.

De vraag naar gerst op de wereldmarkt is groot. De belangrijke kopers zijn China, Saoedi-Arabië en Japan. De International Grains Council verwacht voor het seizoen 2017/18 een wereldgerstoogst van 144,4 miljoen ton bij een verbruik van 146,9 miljoen ton zodat de theoretische voorraad zal dalen met 2,5 miljoen ton tot 27,2 miljoen ton gerst.

Maismarkt

Maisnoteringen zijn wat gestegen als gevolg van de stijging van de tarweprijzen en de verslechterde situatie in Argentinië. Inzaai in Brazilië verloopt moeizaam door veel neerslag. Maisareaal in Zuid-Afrika zal vermoedelijk dalen met 300.000 hectare tot 2,3 miljoen hectare vanwege de droogte hoewel er de laatste dagen regen is gevallen. De maisprijs ligt in Chicago nu op een met vorig jaar vergelijkbaar niveau. De maisprijs kan wat onder druk komen te staan als de olieprijs blijft dalen. In de VS wordt tot een derde van de mais geteeld met het oog op de productie van bio-ethanol en hoe lager de olieprijs, des te minder aantrekkelijk is het bijmengen van bio-ethanol.

J.C.B

Lees ook in Akkerbouw

Eerste ziektewaarnemingen in graanvelden gedaan

Granen Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) deed afgelopen week zijn eerste waarnemingen richting ziekteaantasting van het graangewas. Hiernaast zien ze een spreiding in het ontwikkelingsstadia van de wintertarwe.
Meer artikelen bekijken