Startpagina Mechanisatie

Dezwaef ontwikkelde bemonsteringsapparatuur voor drijfmest

Dezwaef, vooral gekend als constructeur van drijfmesttanks, ontwikkelde nu staalnameapparatuur om een monster van drijfmest te nemen. De constructeur uit Moerkerke/Damme wil inspelen op de nieuwe mestwetgeving rond het bepalen van de mestsamenstelling.

Leestijd : 3 min

Dezwaef werkte een systeem uit dat gebaseerd is op een vierkante flens die op diverse plaatsen tussen het leidingwerk van de drijfmesttank geschroefd kan worden. Indien gewenst kan dit bemonsteringsapparaat ook op een statief/karretje gemonteerd worden, zodat het een mobiel systeem is voor laboratoria.

Als de mest door het bemonsteringsapparaat loopt, kan er via een lineaire beweging manueel of automatisch (via hydraulisch, pneumatisch of elektrisch gestuurde cilinder) een staal genomen worden uit de stroom drijfmest. Dit staal wordt opgevangen in een potje dat gemonteerd is onderaan het bemonsteringsapparaat.

Tijdens het vullen van de mesttank aan de mestopslag wordt er door de staalnameapparatuur vijf keer een staal van 150 à 200 ml genomen. Het staal wordt in een potje opgeslagen, dit moet worden gelabeld en moet naar een labo opgestuurd worden voor analyse. Doordat de mest in een erkend laboratorium wordt geanalyseerd, is er een heel nauwkeurig resultaat en weet de landbouwer hoe het zit met de stikstof-, fosfor-, en droge stofinhoud van zijn mest.

Vito en VLM betrokken bij testen

Dezwaef werkte de staalname-apparatuur uit, en liet de constructie testen door Vito, het Vlaams instituut voor technologisch onderzoek. Ook experten van de afdeling Mestbank van de VLM werden betrokken bij de testen van de staalnameapparatuur.

Het voordeel van Dezwaef zijn systeem is, dat het een niet arbeidsintensieve oplossing is. Bovendien valt er gemakkelijk mee te werken en is de uitvinding heel eenvoudig manueel te gebruiken, maar ook te automatiseren. Hiernaast is de uitvinding snel en nauwkeurig. Bijkomend kan de bemonsteringsapparatuur zowel op de transporttank van een vrachtwagen gebouwd worden als op een drijfmesttank achter een tractor, maar ook als mobiel systeem kan dienst doen.

Met voornoemde oplossing wordt de staalname bij de mesttoediening verder vereenvoudigd. Een erkend staalnemer is hiervoor niet meer noodzakelijk. De erkende mestvervoerders kunnen nu een opleiding volgen om ook erkend te zijn voor staalnames. Na de opleiding volgt een audit ter plaatse en een erkenning door de Mestbank.

Inspelen op nieuwe regels rond mestsamenstelling

Met de staalnameapparatuur speelt Dezwaef in op nieuwe wetgeving omtrent het bepalen van de meststamenstelling die vanaf dit jaar geldig is. De aanpassing in de wet komt er omdat uit recent onderzoek van de VLM blijkt dat de mestsamenstelling van varkensmest vrij stabiel is op bedrijfsniveau, de huidige forfaitaire samenstellingen te hoog zijn én vrachtstalen betrouwbaarder zijn dan putstalen.

Om de mestsamenstelling van de geproduceerde mest te bepalen, moeten de producenten van dierlijke mest voortaan kiezen tussen een forfaitaire mestsamenstelling of een mestsamenstelling op basis van regelmatige analyses.

Vrachtstalen moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moeten ze worden genomen door een bemonsteringsapparaat aan de laadplaats bij het laden van de mest. Het resultaat van één vrachtanalyse kan alleen gebruikt worden voor die vracht.

Vrachtstalen kunnen genomen worden door de staalnemers van erkende laboratoria, op voorwaarde dat ze over een bemonsteringsapparaat voor vrachtstalen beschikken. Ook de transporteurs die uitgerust zijn met een bemonsteringsapparaat en bevoegd worden verklaard, mogen vrachtstalen van drijfmest nemen.

Met de recente wijziging in de wetgeving is het dus mogelijk om een bedrijfsspecifieke mestsamenstelling voor varkensmest te bepalen en aan de hand van deze waarden op een oordeelkundige manier te bemesten en mest te transporteren.

T.D.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken