Startpagina Groenten

BelOrta ziet aubergine-areaal groeien

Het aubergine-areaal dit jaar groeit met 24%, aldus BelOrta. De coöperatieve veiling uit Sint-Katelijne-Waver denkt dat de groei mede in de hand gewerkt wordt door de opkomst van de meditterane keuken, waarin de aubergine een belangrijke rol speelt. Maar vorig jaar lag de aubergine-prijs ook een stuk hoger dan een jaar eerder.

Leestijd : 1 min

Vrijdag 9 februari vond de eerste veiling plaats. Deze eerste Flandria aubergines werden aangeleverd door producenten Heulens en Jansen en aangekocht door Bollaerts Primeurs en Continental Fruit voor Group Achiel De Witte aan € €2,59/kg. Het aubergineseizoen loopt normaal gezien van februari tot november. In 2017 werden bij BelOrta ruim 11.000.000 kg Flandria aubergines aangevoerd, veel meer dan bij Roeselare.

De stijgende populariteit van de aubergine uit zich ook in het gediversifieerde BelOrta-assortiment met diverse specialties zoals de Turkse, de witte en de gestreepte varianten. Sinds enkele jaren biedt BelOrta ook de ‘Oven & Grill pack aubergine’ aan, een handig pakket met olie en kruiden. Volgens het bedrijf geeft het pakket de mogelijkheid om in geen tijd barbecue- of ovengroenten te bereiden.

Lees ook in Groenten

Het behoud van specifieke middelen is een vorm van natuurherstel, stelt groenteteler Meindert-Jan Botman

Groenten Broccoli- en bloemkoolteler Meindert-Jan Botman uit het Nederlandse Oostwoud maakt zich niet alleen ernstig zorgen om het verdwijnen van het middelenpakket om ziektes en plagen te kunnen bestrijden, hij is ook al flinke bedragen kwijt om zijn gewassen tegen haas, gans, duif en eend te beschermen. Toch geeft de teler niet op. Hij ging zelfs eind december naar Amerika om er een speciale broccolioogstmachine te gaan bekijken.
Meer artikelen bekijken