Startpagina Melkvee

Belgische melkprijs hekkensluiter in Europa

Voor de afgelopen maand december bedroeg de gemiddelde Europese melkprijs 36,64 EUR/100 kg. Ons land (Milcobel) heeft met een melkprijs van 33,01€/100 kg de laagste melkprijsnotering van de vergeleken Europese landen. Andere melkerijen plannen wezenlijke verlagingen voor januari.

Leestijd : 1 min

Dat blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van LTO op www.milkprices.nl. Na het diepe dal van midden 2016 deed Milcobel het afgelopen anderhalf jaar bovengemiddeld goed in vergelijking met de voornaamste melkerijen in andere Europese landen. Dat toont zich nog steeds in het voortschrijdend gemiddelde van de laatste 12 maanden (35,10 voor ons land/Milcobel versus 34,90 als EU-gemiddelde).

Maar sedert afgelopen oktober is Milcobel weer onder het gemiddelde terecht gekomen. De gemiddelde EU-melkprijs daalde voor december met 0,42 euro. Milcobel daalde voor die maand echter nog eens met 2 euro. Wel is het zo dat een aantal melkerijen zoals Arla (DK), FrieslandCampina (NL), en DMK (DE) voor januari prijsverlagingen hebben aangekondigd van (bijna) €4 tot €5 per 100 kg. Verdere dalingen worden in het vooruitzicht gesteld.

Volgens de Nederlandse zuivelindustrie ZuivelNL neemt de Europese melkaanvoer steeds toe. In november steeg het volume met maar liefst ruim 6%. De grootste absolute toename werd in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gerealiseerd, aldus ZuivelNL.

De boternotering bodemde in de eerste helft van januari uit, waarna weer wat herstel plaatsvond. De prijzen voor mager melkpoeder zijn al geruime tijd zwak. De notering is sinds oktober ruim onder het interventieprijsniveau geschoten.

Lees ook in Melkvee

Hooibeekhoeve pakt hittestress in de melkveehouderij aan

Melkvee Hooibeekhoeve focust zich binnen het project Life ACLIMA op melkveehouders en put daarbij uit actueel onderzoek en ervaringen in de eigen stallen. Ook al lijkt de zomer nog veraf, het is nu een heel goed moment om al te anticiperen op een warme zomer.
Meer artikelen bekijken