Startpagina Actueel

Boerenbond spreekt zich opnieuw uit tegen pisteverlenging Brussels Airport

Het meest ingrijpende scenario voor de uitbreiding van Brussels Airport, waarbij startbaan 25L met 900 meter zou worden verlengd richting Erps-Kwerps, kan voor Boerenbond en Landelijke Gilden niet door de beugel.

Leestijd : 2 min

"We zijn vóór een economisch rendabele luchthaven, maar wel een die de open ruimte en de leefbaarheid van de dorpskernen respecteert", schrijft Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker in het ledenblad Boer&Tuinder.

Een pisteverlenging "zou een van de laatste grote open ruimtes en waardevol landbouwgebied tussen Brussel en Leuven volledig doen verdwijnen", schrijft De Becker. "Honderd hectare landbouwgebied en 22 huizen zouden onteigend worden en de rest zou opkijken tegen een muur van 18 meter hoog. De leefbaarheid van de dorpskernen eromheen zal zo zwaar onder druk komen. Ik kan het weten want het speelt zich af in mijn achtertuin." Volgens De Becker ligt de verlenging bovendien alleen maar op tafel om te voldoen aan de Brusselse geluidsnormen. Een minder ingrijpend scenario levert immers dezelfde capaciteit op. In dat scenario zou de taxibaan even lang worden als de 25L nu is, maar zou aan de startbaan zelf niet worden geraakt.

"Qua capaciteit is er geen verschil. Het grote verschil zit hem in het feit dat vliegtuigen op die manier verder van Brussel kunnen starten om op te stijgen zodat ze kunnen voldoen aan de strengere Brusselse geluidsnormen", stelt De Becker. De voorstellen van Brussels Airport in zijn strategische visie 2040 veroorzaken al langer onrust bij de omwonenden. De luchthavenuitbater benadrukt steevast dat er nog niets is beslist.

BELGA

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken