Startpagina Recht

Opgelet als u met de tractor een carnavalswagen trekt

Nu de nieuwjaarsmaand achter de rug is, komt het carnaval met zijn typische stoeten snel dichterbij. Heel dikwijls worden de praalwagens in dergelijke stoeten getrokken door landbouwtractoren. Deze tractoren worden meestal in bruikleen gegeven door een goedhartige landbouwer. Veelal staat de eigenaar van de tractor echter niet stil bij de mogelijke consequenties van zijn goedheid.

Leestijd : 3 min

In dit artikel willen wij voor onze lezers enkele feiten op een rijtje zetten, zodat zij goed geïnformeerd zijn, vooraleer zij één van hun voertuigen uitlenen.

Niet alle tractoren zijn gelijk volgens de wet

Volgens het Koninklijk Besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen, moeten voertuigen in specifieke categorieën worden opgedeeld. Bij lezing van de definities in dit KB blijkt onmiddellijk dat niet elke tractor voor de wet gelijk wordt behandeld.

Daarnaast is ook de inschrijving van het voertuig van belang om uit te maken voor welk gebruik hij op de openbare weg kan en mag komen.

Inschrijving als landbouwvoertuig

Landbouw- en bosbouwtrekkers kunnen ingeschreven worden als landbouwvoertuig. Bij dergelijke inschrijving krijgen deze voertuigen een kentekenplaat met witte tekens en buitenrand op een rode achtergrond en beginnende met de letter "G" toegekend.

Enkel wie het voertuig inschrijft in het kader van de exploitatie van land- of bosbouw of van horti- (tuinbouw) of piscicultuur (visteelt) kan een rode kentekenplaat krijgen.

De inschrijver moet bovendien beschikken over een vergunning “energieproducten en elektriciteit”, ook wel “contingentvergunning” genoemd, uitgereikt door de administratie Douane en Accijnzen. Wie aan al deze voorwaarden voldoet en een rode G-plaat krijgt mag met rode diesel rijden.

Inschrijving als oldtimer

Is een tractor ouder dan 25 jaar dan kan hij worden ingeschreven als oldtimer en krijgt hij een zogenaamde O-plaat.

Oldtimers mogen wel maar beperkt gebruikt worden. Zo mogen oldtimers niet gebruikt worden voor commercieel of professioneel gebruik, voor woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer, voor bezoldigd vervoer en met bezoldigd vervoer van personen gelijkgesteld gratis vervoer en als werktuig of werkmiddel alsook voor interventieopdrachten.

Rijbewijs

Voor personen die geboren zijn na 30 september 1982 geldt dat zij, minstens, over een rijbewijs G moeten beschikken. Bestuurders die geboren zijn voor 1 oktober 1982, moeten geen rijbewijs bezitten voor het besturen van een landbouwtractor of een voertuig traag vervoer tot 40 kilometer per uur.

Omdat er (voornamelijk in Limburg) discussie was gerezen over het type rijbewijs dat de chauffeur van een tractor voor een praalwagen moet beschikken, klaarde de federaal Minister van Mobiliteit Bellot deze vraag uit. Volgens de minister volstaat een rijbewijs G voor het trekken van een praalwagen in een folkloristische stoet.

Technische keuring

Elk landbouwvoertuig dat niet uitsluitend voor land- en bosbouwactiviteiten wordt gebruikt heeft strikt gezien een technische keuring nodig. Ook hier zat dus een obstakel voor het gebruik van een klassieke landbouwtractor in een carnavalstoet.

Omdat de keuring van tractoren een Vlaamse bevoegdheid is, interpelleerde Vlaams parlementslid Lode Ceyssens Vlaams Minister van Mobiliteit Weyts over de kwestie. Voorlopig is het nog wachten op een officieel antwoord, doch volgens de woordvoerder van minister Weyts zou men soepelheid vragen aan de politie.

Verzekerd?

Hoewel de federale en Vlaamse ministers van mobiliteit het licht op groen zetten voor het gebruik van een landbouwtractor in een carnavalstoet, blijft waakzaamheid geboden. Elke tractoreigenaar die zijn voertuig uitleent, doet er immers goed aan na te gaan of zijn voertuig wel verzekerd is voor dergelijke stoet.

In de verzekeringspolis kan immers sprake zijn van een gebruikelijke chauffeur en een specifiek verzekerde activiteit. Navraag bij de verzekeringsmakelaar kan hierbij veel onheil voorkomen. Soms kan een specifieke evenementenverzekering voor één dag een goede oplossing blijken.

Lees ook in Recht

Omgevingsvergunningsprocedure wordt vereenvoudigd

Recht Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil de omgevingsvergunningsprocedures drastisch vereenvoudigen tot één basisprocedure. Ook het milieueffectenrapport mag voor haar een heel stuk eenvoudiger worden.
Meer artikelen bekijken