Startpagina Akkerbouw

Europees Parlement gaat glyfosaat-saga uitvlooien

Het Europees Parlement gaat een bijzondere commissie oprichten die de Europese vergunningsprocedure voor pesticiden tegen het licht gaat houden. Daarover rezen immers veel vragen naar aanleiding van de recente Europese beslissing om de vergunning van glyfosaat met vijf jaar te verlengen. Verscheidene Belgen maken zich op voor een zitje in de commissie.

Leestijd : 2 min

De hernieuwing van de vergunning voor glyfosaat veroorzaakte ophef, omdat het actieve bestanddeel van de onkruidverdelger Roundup volgens sommige studies kankerverwekkend zou kunnen zijn. Bovendien zaaiden gelekte documenten van Monsanto twijfel over de geloofwaardigheid van sommige studies die gebruikt werden in de evaluatieprocedure.

Het Europese halfrond schaarde zich vandaag (dinsdag) achter het mandaat van de commissie die de komende negen maanden licht moet werpen op de glyfosaat-saga en de hele Europese goedkeuringsprocedure voor pesticiden. Hoe ver reikt de invloed van chemiereuzen? Spelen er belangenconflicten? Heeft de Commissie haar werk goed gedaan? Hebben de Europese agentschappen wel voldoende geld en mensen?

Bart Staes (Groen) is in de running om één van de twee rapporteurs van de commissie te worden. “Het gaat hier over honderden chemische stoffen die een serieuze impact hebben op de kwaliteit van ons voedsel, het leefmilieu en de biodiversiteit. De Europese beoordelingsprocedures moeten boven elke twijfel verheven zijn”. Ook Hilde Vautmans (Open Vld) zal in de commissie zetelen. “We zullen ervoor zorgen dat we de juiste aanbevelingen formuleren over mogelijke gebreken in wetenschappelijke studies, eventueel onrechtmatige beïnvloeding en vooral over de vraag of de EU-agentschappen genoeg personeel en werkingsmiddelen hebben”, neemt ze zich voor.

Normaliter stemmen de Europarlementsleden donderdag over de definitieve samenstelling van de dertigkoppige commissie. Waarschijnlijk zal ook Marc Tarabella (PS) deel uitmaken van de commissie, net als Mark Demesmaeker (N-VA) en de Duitstalige Pascal Arimont (CSP).

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken