Startpagina Akkerbouw

Geringe mycotoxinecontaminatie van maïsoogst 2017

Ondanks de droge weersomstandigheden tijdens de zaai en de groei van de maïs hebben we, net als voor de strogranen, toch relatief hoge opbrengsten gekend.

Leestijd : 2 min

Het graanmaïsareaal nam opnieuw met 7% af, doch de productie steeg met ongeveer 22 % tegenover het rampjaar 2016.

Met een totaal van 85 analyses tegenover 71 verleden jaar, kan Synagra zeggen dat ze voor de Belgische en Franse origines een relatief betrouwbaar beeld van het verwachte contaminatieniveau van mycotoxines kunnen ophangen. De andere origines, te beperkt om representatief te zijn, kunnen als indicatie meegegeven worden.

De gunstige weersomstandigheden tijdens een vroegere dan normale bloei hebben ook dit jaar voor een geringe mycotoxinecontaminatie gezorgd.

Terwijl verleden jaar voor DON 83% van de resultaten zich onder de detectielimiet van 300 ppb bevond is dit slechts 33% dit jaar. 57% bevindt zich tussen de 300 en 1000 ppb. De hoogst gemeten waarde (1273 ppb) ligt lager dan vorig jaar en ruim onder de richtwaarde van 1750 ppb (food) en onder de aanbeveling van 8000 ppb in feed. Synagra zou kunnen besluiten dat er een geringe doch iets hogere contaminatie DON vast te stellen is dan verleden jaar.

De 63 resultaten voor ZEA tonen ongeveer hetzelfde beeld als vorig jaar met een lage contaminatie. 84% van de resultaten liggen onder de detectielimiet van 100 ppb. Slechts 2 analyses tonen een resultaat boven 250 ppb met als hoogste waarde 266 ppb, terwijl de richtwaarde in food 350 ppb bedraagt en de aanbeveling voor feed 2000 ppb.

De mycotoxines T2 en HT2 vertonen eveneens ongeveer dezelfde tendens als verleden jaar met een iets hogere maximale waarde. Voor de som van fumonisine B1 en B2 is er opnieuw één analyse van Franse maïs dat er boven uit steekt met een totaal van 2112 ppb, nog ruim onder de richtwaarde.

Interessant is het feit dat, hoewel er slechts een gering aantal analyses beschikbaar is, de origine Oostbloklanden algemeen een geringe contaminatie van mycotoxines vertoont behalve voor aflatoxine B1. Waar bij Belgische en Franse oorsprong alle resultaten zich beneden de detectielimiet van 1 ppb bevinden, stelt Synagra toch op bijna de helft van de analyses van deze landen een gehalte > 1 ppb vast met een maximaal gehalte van 4,5 ppb. Waakzaamheid blijft dus geboden bij deze origines.

Samenvattend is het contaminatieniveau laag maar blijft waakzaamheid, zoals steeds, geboden. Er zijn geen overschrijdingen, noch van de indicatieve richtwaarden van de Aanbeveling 576/2006 noch van de food norm Ver. EG 1881/2006 te noteren, met algemeen iets hogere waardes en pieken in vergelijking met vorig jaar.

Ook wilt Synagra nog wijzen op het gevaar van OTA (stockagemycotoxine) en raden ze daarom aan te zorgen voor goede opslagpraktijken en een voldoende afkoeling en ventilatie na droging.

Synagra

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken