Startpagina Wetgeving

Geen extra keuring of rijbewijs voor tractors van carnavalswagens

Landbouwers die met hun tractors praalwagens trekken tijdens carnaval, moeten daarvoor geen extra keuring doorlopen of een speciaal rijbewijs hebben. De strenge interpretatie van regels die sommige politiediensten hanteren, klopt niet. Dat vernam CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh van minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

Leestijd : 1 min

De afgelopen week was er volgens Van den Bergh heel wat ongerustheid rond de regelgeving op praalwagens. Door een strengere interpretatie van die regelgeving zouden veel carnavalsgroepen zonder chauffeur of tractor vallen. Om met de tractor op het land te werken hebben boeren enkel een rijbewijs G nodig. Willen ze met die tractor ook andere dingen doen naast het veld, zijn er in principe strengere regels.

Maar volgens minister Bellot mogen landbouwvoertuigen voor carnaval wél wagens voorttrekken zonder extra keuring en een rijbewijs C of CE. De uitzondering geldt wel enkel tijdens het carnaval, of op weg naar en van, of tijdens proefritten. Bovendien mag de tractor maximum 25 km per uur rijden. Ook moet er een toelating van de gemeente zijn. “De uitspraak van de minister zorgt voor een opluchting in heel wat carnavalsgemeenten”, zegt Van den Bergh. “Landbouwers die jaarlijks de praalwagens in de carnavalsstoet voorttrekken, kunnen dit nu met een gerust hart verder doen.”

Belga

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken