Startpagina Akkerbouw

Chemische onkruidbestrijding in cichorei beproefd

Het voorbije teeltjaar werd er een demonstratieve onkruidbestrijdingsproef aangelegd aan de Pibo-campus waarbij verschillende gangbare chemische onkruidschema’s met elkaar vergeleken werden.

Leestijd : 3 min

De onkruiddruk op het perceel was gemiddeld. Vooral melganzevoet en bingelkruid waren aanwezig.

Referentieschema

Het referentieschema voor de onkruidbestrijding bestond uit 8l/ha Bonalan voor de zaai gevolgd door Kerb 400 SC 1,25 l/ha in de vooropkomst.

De eerste na-opkomst werd uitgevoerd met Safari 50 WG 5 g/ha + Kerb 400 SC 0,3 l/ha + Legurame 300 EC 0,5 l/ha.

De tweede na-opkomstbehandeling bestond uit Safari 50 WG 10 g/ha + Kerb 400 SC 0,3 l/ha + Trend 900 SL (uitvloeier) 0,1%.

De derde na-opkomstbehandeling werd gevormd door Safari 50 WG 15 g/ha + Dual Gold 960 EC 0,2 l/ha + Frontier Elite 720 EC 0,2 l/ha + Trend 900 SL 0,1%. Dit is ook de inhoud van de vierde na-opkomst behandeling, enkel werd de dosering van Safari 50 WG opgedreven tot 20 g/l.

Als vijfde na-opkomst toepassing werd een halve liter per hectare Frontier Elite 720 EC gespoten. De kostprijs van dit schema kwam uit op 227,6 euro per ha, excl. BTW.

Morgan Carlens haalt aan dat uit de waarnemingen bleek dat het referentieschema in de laagste totale onkruiddruk resulteerde. Het schoot echter tekort in de bestrijding van uitstaande melde. Eender welke toevoeging aan het referentieschema bood geen meerwaarde hieraan. Opvallend was dat veel schema’s moeilijkheden hadden met het bestrijden van bingelkruid en melganzevoet. Schema’s die het wel goed deden tegen beide onkruiden en die bovendien ook een goede algemene werking hadden, waren het referentieschema, al dan niet aangevuld met Safari of Asulox in vooropkomst of het referentieschema aangevuld met Asulox en Legurame, beide in vooropkomst.

120 dagenregeling

Tijdens het teeltjaar van 2017 was er de uitzondering van de 120 dagenregeling voor de middellen Boa en Asulox. De proefveldonderzoekers aan de Pibo-campus maakten hiervan gebruik om het middel op verschillende manieren te gaan toepassen. Uit hun bevindingen blijkt dat Boa de beste werking had indien de volle dosis van 750 ml/seizoen/ha gefractioneerd werd over de verschillende toepassingen.

Toch vermelden dat dit de erkende dosis is en de producent van het middel aanraadt om maximaal 600 ml/seizoen/ha toe te passen.

Algemeen heeft Boa een zeer goede werking tegen jonge melganzevoet en is het ook sterk op zwarte nachtschade, knopkruid en herderstasje + biedt het een meerwaarde tegen bingelkruid.

Regio’s waar er een problematiek heerst van varkenskers, daar is Boa ook zeer goed inzetbaar. Op tijd starten met Boa en reeds aan hogere dosissen, zo luidt het advies hier.

Wel moet opgepast worden als Boa in het kiemlobstadium van de cichorei wordt gebruikt en er veel neerslag valt. Boa is niet selectief (genoeg) in vooropkomst of tijdens de opkomst. Daarom het middel pas toepassen in kiemlob-1blad stadium bij regelmatige opkomst van liefst 90 %. Dit is het ‘ideale scenario’ toch zeer moeilijk om dit opkomstpercentage te behalen in de cichoreiteelt, zeker bij extreme weersomstandigheden.

Als men naar toepassing van een schema met microdosissen gaat, moet Boa reeds voor het 1-2 bladstadium toegevoegd worden, anders heeft het geen meerwaarde. Voor een verdere verbetering van de onkruidbestrijding zorgt de toevoeging van CIPC of Ethomat aan de schema’s. Zet Ethomat niet te vroeg in om geen remming van de cichoreigroei te hebben. Boa kan ook voor een tijdelijke groeiremming zorgen bij een hoge dosering vanaf 6 blad, vooral met veel neerslag voor of na toepassing. Dit advies luidt ook voor AZ 500. In 2017 scoorde dit product minder in de onkruidbestrijding, maar dit wordt toegeschreven aan de (extreem) droge weersomstandigheden van vorig jaar. Meng Boa nooit met Trend, luidde het advies van proefveldmedewerker Carlens nog. Boa heeft een grote meerwaarde in de onkruidbestrijding van cichorei. Ook Safari is nog steeds noodzakelijk, zeker voor de bestrijding van hondspeterselie.

T.D.

Lees ook in Akkerbouw

Correct rekenen met dierlijke mest

Maïs Op heel wat percelen in Vlaanderen wordt een groot deel van de bemesting ingevuld met dierlijke mest. Gebruik van dierlijke mest vraagt een beredeneerde aanpak. Hoe kies ik de juiste mestsoort? Hoeveel dien ik wanneer toe? Op welke manier? De variabele samenstelling van dierlijke mest en inschatten hoeveel of wanneer de aanwezige nutriënten vrijkomen, zijn belangrijke aandachtspunten.
Meer artikelen bekijken