Startpagina Recht

Wie is verantwoordelijk voor een boom die over de perceelsgrens staat?

Tegen de scheidingslijn staat op de grond van mijn buurman een oude zieke linde. Door de jaren en het dikker worden van de stam, is deze boom gedeeltelijk over de scheidingslijn komen te staan. Een deel van de stam en een groot deel van de kruin bevinden zich dus op en boven mijn eigendom.

Leestijd : 2 min

Wie is er verantwoordelijk als deze boom bij één van de volgende stormen omwaait?

Aansprakelijkheid

Overeenkomstig artikel 1384, eerste lid, van het Burgerlijk Wetboek is de persoon die een zaak onder zich heeft ertoe gehouden de schade te vergoeden die door die zaak veroorzaakt wordt. Een zaak 'veroorzaakt' schade indien zij behept is met een gebrek dat in oorzakelijk verband staat met de schade.

Volgens de rechtspraak moet een zaak als gebrekkig worden omschreven indien het een kenmerk vertoont dat afwijkt van het normale. Dat is het geval indien de zaak tot een schadeverwekkende gebeurtenis leidt waartoe andere zaken - van dezelfde soort en hetzelfde type - in dezelfde concrete omstandigheden niet zouden leiden. Concreet toegepast op bomen oordeelde de rechtbank van eerste aanleg te Brussel in 2013 dat het feit dat een boom omvalt, een abnormale gebeurtenis uitmaakt. Indien geen gegevens voor handen zijn dat er een externe oorzaak is die de boom deed omvallen (bijvoorbeeld kap of ongeval), kan uit dat feit op zich redelijkerwijze afgeleid worden dat de boom gebrekkig moet zijn geweest.

Kortom, een boom die omvalt en waarvan de eigenaar niet kan bewijzen dat dit gebeurde door een externe oorzaak of overmacht, zal altijd de verantwoordelijkheid meebrengen van de eigenaar.

Wie is eigenaar?

In uw geval stelt zich bijkomend de vraag wie de eigenaar is van de oude zieke linde, nu deze boom zich intussen op de twee aanpalende percelen bevindt.

In de rechtsleer vinden wij terug dat bij bomen het plantgat bepalend is om uit te maken op wiens eigendom een boom dichtbij de perceelsgrens staat. Met andere woorden bepaalt het exacte midden van de boom op wiens eigendom deze boom staat en onder wiens verant- woordelijkheid deze valt.

Concreet toegepast op uw situatie zijn wij dan ook van oordeel dat de oude linde die geplant werd op het perceel van uw buurman, integraal aan uw buurman toebehoort. Juridisch is dit een gevolg van de zogenaamde natrekking. Natrekking is een juridische gegeven, waarbij een kleinere, op zich zelfstandige zaak, deel gaat uitmaken van een grotere zaak. Zo stelt art. 552 dat de eigendom van de grond in zich de eigendom bevat van hetgeen op en onder de grond is.

De oude linde is dus eigendom van uw buurman en valt ook onder zijn verantwoordelijkheid.

Jan Opsommer

Lees ook in Recht

Belangrijkste bepalingen uit het uitvoeringsbesluit toegelicht

Recht Op 1 november 2023 is het Vlaams Pachtdecreet van 13 oktober 2023 in werking getreden. In het decreet zelf werden nog een aantal praktische zaken overgelaten aan de Vlaamse regering. Deze heeft nu haar voorontwerp van uitvoeringsbesluit aan de Raad van State overgemaakt voor advies.
Meer artikelen bekijken