Startpagina Groenten

BelOrta boekt recordomzet

BelOrta heeft in 2017 een productomzet geboekt van 439 miljoen euro. Het is de hoogste omzet ooit gehaald door een Belgische groenten- en fruitveiling en 7 procent meer dan in 2018. Zowel het volume als de prijs droegen bij aan de groei.

Leestijd : 3 min

BelOrta zag het volume met 2,5 procent stijgen naar 654 miljoen eenheden, wat omgerekend neer komt op circa 500 miljoen kg aan verse groenten en fruit. De afzet van biologisch geteelde producten nam toe, maar blijft met 5,5 miljoen stuks een niche. Zoals altijd deden bepaalde producten het goed, terwijl in andere gevallen de resultaten zwakker waren.

Producten van BelOrta vonden in 2017 hun weg naar 70 landen wereldwijd. De Rusland-ban heeft volgens het bedrijf nog steeds ontegensprekelijk een zware impact op de verkoop voor o.a. hardfruit, tomaten, paprika en aubergines. BelOrta probeert nieuwe markten te ontwikkelen. In november ondertekende BelOrta een belangrijke handelsovereenkomst met Indische partners. Daarnaast zoekt BelOrta naar mogelijkheden in onder meer het Midden-Oosten en Verre Oosten.

In een verklaring wijst de coöperatie op de twee componenten die dagelijks de marktprijs bepalen voor telers. Het weer in binnen- en buitenland speelt vaak een hoofdrol. In 2017 speelde extreem weer in januari in Spanje en Italië een grote rol. In die periode ontstonden in heel Europa tekorten in tal van slasoorten, maar ook bij aubergines en courgettes.

Rond 20 april berokkende nachtvorst in grote delen van Europa grote schade bij zowel steen- als zachtfruit. Later op het seizoen werden records gebroken met de heel lange droogteperiode waardoor opnieuw oogsten aangetast werden. Onder meer slasoorten hadden het hierdoor heel zwaar, terwijl andere groenten en fruit genoten van de zonnige omstandigheden.

Het zachte najaar leidde tot hogere producties op heel wat prei- en koolvelden.

Omvangrijk groenteassortiment

Met 150 miljoen kg blijven tomaten het grootste product op de veiling. Het gemiddeld behaalde resultaat is iets beter dan vorig jaar, maar de middenprijs wordt ook beïnvloed door een jaarlijks toenemend areaal belichte teelt. Ook het volume tomatenspecialiteiten neemt jaarlijks toe. Met 135 miljoen verkochte stuks is komkommer qua volume de tweede grootste productgroep.

Na enkele betere jaren, was 2017 een heel moeilijk jaar voor komkommer. Dit is vooral een gevolg van het feit dat er gedurende het hele jaar Europees gezien constant meer dan voldoende product beschikbaar was. Dit drukte op de prijsvorming op de klok. Kropsla en slasoorten vervolledigen de top 3 bij de groenten met een volume van 65 miljoen stuks. Andere grote producten zijn paprika, witloof, courgette en aubergine.

Nachtvorst verpest fruitseizoen

Ondanks het moeilijke groeiseizoen in 2017 stijgt het volume van peren met 15 procent naar 70 miljoen kg. Het volume groeit vooral door een areaaluitbreiding eind 2016. Ook bij appelen kende BelOrta een dergelijke areaaluitbreiding maar als gevolg van de catastrofale nachtvorst oogstten telers volgens de veiling afgelopen najaar slechts een kwart van de normale productie. Hierdoor blijft het jaarvolume steken op 42 miljoen kg, wat quasi een status quo is ten opzichte van 2016.

De productie van aardbeien gaat voor het eerst voorbij 10 miljoen kg wat een stijging is van 12%. Ook andere zachtfruitsoorten kenden een stijging in productie, maar dat gold niet voor soorten die zwaar getroffen zijn door de nachtvorst zoals stekelbes, blauwe bessen en kersen.

Lees ook in Groenten

Vergelijking tussen zaai-, winter- en plantuien

Groenten De uienteelt groeit aan belang in België. Tijdens de studienamiddag ‘Uien telen in een veranderend klimaat’ van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (ALZ) en Proefcentrum Groenteteelt (PCG) deden verschillende presentaties het verschil tussen zaai-, winter- en plantuien uit de doeken, zodat landbouwers een geïnformeerde keuze kunnen maken, met de steeds extremere weersomstandigheden in het achterhoofd.
Meer artikelen bekijken