Startpagina Groenten

Dole nog steeds in vizier Greenyard

Greenyard heeft de hoop op het overnemen van het Amerikaanse Dole nog niet opgegeven. Dat schrijft De Tijd. De groenten- en fruitgroep uit Sint-Katelijne-Waver staat volgens de krant paraat terwijl haar concurrent uit Californië in steeds grotere schuldenproblemen komt.

Leestijd : 3 min

In december leek Greenyard met alle honken bezet een homerun te slaan. De Belgische onderneming zou door de overname van Dole tot de absolute wereldtop van de groenten en fruitwereld doorstoten. De omzet van de Belgische en Amerikaanse ondernemingen samen komt uit op 8 miljard euro. Greenyard zou zo verdubbelen. Voor Belgische toeleveranciers van Greenyard kan een samengaan goed uitpakken, want via Dole krijgt hun afnemer een stevige voet tussen de deur in de VS. De VS is de grootste economie ter wereld, wat dus perspectief biedt om ook meer Belgisch product de oceaan te laten oversteken.

Door een lek naar de pers, kwam de opmerkelijke overeenkomst tussen Greenyard en Dole op losse schroeven te staan. De hoogbejaarde CEO en eigenaar van het Amerikaanse bedrijf, David Murdock, greep volgens Greenyard-topman Hein Deprez de verhalen in de media aan om eisen bij te stellen. Dole zou vooral minder dan voorheen bereid zijn risico’s rond juridische geschillen die het bedrijf heeft, af te dekken. Voor Greenyard zijn de juridische beslommeringen van Dole een belangrijk punt van zorg.

Miljardenclaims

Dole heeft namelijk nogal wat juridische geschillen lopen, en niet van het kleinste soort. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om vervuilde gronden waarop later woningen zijn gebouwd, en om het gebruik van de insecticide DBCP op plantages van Dole. Het gewasbeschermingsmiddel maakt bananen onvruchtbaar en beschermt ze zo tegen vraat door rupsen. Het product werd in de meeste landen al in de jaren ‘70 verboden, maar in Nicaragua pas veel later. Op Dole-plantages in het land werd het gebruik nog jaren doorgezet.

Dole werd aangeklaagd omdat werknemers in Nicaragua ziek en onvruchtbaar zouden zijn geworden. Dole zelf zegt hierover dat de ex-werknemers frauderen. Rechtbanken in Nicaragua gaven de landbouwwerknemers vooralsnog gelijk. De claims lopen op tot 15 miljard dollar, aldus Amerikaanse media. Daarnaast is Dole verwikkeld in rechtszaken rond een listeriabesmetting in voorverpakte salades die in 2016 uit haar fabrieken rolden.

Deprez wilde het spel van Murdock niet meespelen, sneerde zelfs dat de Amerikaan 93 is en niet moet denken dat hij het eeuwige leven heeft, en haakte direct af. Wellicht om strategische redenen, denkt De Tijd, want de opties die Dole heeft zijn uiterst beperkt. Het bedrijf, groot in bananen maar ook andere fruitsoorten en salades, hikt aan tegen een schuld van circa 1,3 miljard euro. Eerder mislukte een poging geld op te halen via een beursgang. Het bedrijf zette zichzelf in de stille verkoop, en Greenyard bleek de beste overnamekandidaat.

Omdat Greenyard bij de ‘aanbesteding’ van Dole boven kwam dreigen, lijkt het nog altijd de beste kandidaat Dole te kopen. Aan het selectieproces voor de beste partner, kwamen talloze presentaties en analyses van pas. Deze strijd winnen alleen werd door Deprez al als een mijlpaal gezien. Het bedrijf staat volgens hem nu echt op de kaart. De plaats op de kaart zal omcirkeld worden als de overname van Dole alsnog doorgang vindt.

Lees ook in Groenten

Ardo versterkt zich met nieuwe aandeelhouder The Nest

Groenten Met de komst van The Nest Family Office als minderheidsaandeelhouder bevestigt de Belgische voedingsproducent Ardo, wereldwijd actief in vriesverse groenten, kruiden en fruit, de ambities voor de toekomst en de focus op duurzaamheid en kwaliteit. Het family office van familie Els Thermote deelt de langetermijnvisie van de familie Haspeslagh op het belang van voeding voor een gezondere wereld. Samen willen ze het groeiverhaal van Ardo verderzetten en haar positie als wereldleider in vriesverse plantaardige producten versterken.
Meer artikelen bekijken