Startpagina Akkerbouw

Europees parlement start onderzoek naar glyfosaat

Het Europees parlement richt een bijzondere commissie op die gaat analyseren hoe pesticiden precies toegelaten worden op de Europese markt.

Leestijd : 1 min

Dat hebben de fractievoorzitters vandaag donderdag 18 januari besloten. Aanleiding is de recente verlenging van de vergunning voor onkruidverdelger glyfosaat.

De vernieuwde vergunning voor glyfosaat, het actieve bestanddeel in de bekende onkruidverdelger Roundup van Monsanto, viel niet bij iedereen in goede aarde. Er zouden aanwijzingen bestaan dat de stof kankerverwekkend is, en studies die het tegendeel aantonen zijn besteld en betaald door Monsanto zelf, klinkt het bij tegenstanders, maar Europa besliste toch om de vergunning met vijf jaar te verlengen.

Dat gebeurde onder meer op basis van het oordeel van de Europese voedselautoriteit EFSA, waarin stond dat de stof niet kankerverwekkend is. Volgens critici oordeelde het EFSA echter ook op basis van die bestelde onderzoeken, en was EFSA niet kritisch genoeg. Ze klaagden ook een gebrek aan transparantie aan: de studies waren nergens publiek toegankelijk.

De Europese Commissie heeft intussen meer transparantie beloofd, maar nu onderneemt het Europees parlement ook stappen. Een bijzondere commissie moet nagaan welke procedures er gevolgd worden om pesticides en biocides te erkennen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Innoverend onderzoek in monitoringstechnologieën bij Inagro

Groenten Al meer dan 20 jaar stuurt Inagro waarnemings- en waarschuwingsberichten voor verschilende openluchtteelten zoals (biologische) prei, kolen en witloof. Dankzij onderzoek naar nieuwe monitoringstechnologieën kan Inagro voortaan nog nauwkeuriger insecten tellen en de verkregen data sneller verwerken.
Meer artikelen bekijken