Startpagina Melkvee

Milcobel-notering zakt twee euro

Milcobel heeft de melkprijs voor de afgelopen december-leveringen vastgelegd op een standaardprijs van 31,00 euro/100 l, hetzij 34,02 euro/100 l reëel uitbetaald voor een gestandaardiseerde levering.

Leestijd : 1 min

Dat heeft de Raad van Bestuur in de vergadering van 16 januari 2018 beslist. Tegenover de novemberleveringen gaat het om een daling met 2 euro. In vergelijking met de voorbije maand september – het hoogtepunt van de afgelopen hoogconjunctuur – is er vijf euro af. “De actuele zuivelprijzen geven een duidelijk verder dalende melkprijsevolutie aan”, klinkt het weinig optimistisch.

’s Lands grootste melkophaler verwijst voor die beslissing naar de verder dalende prijzen voor mageremelkpoeder waarvoor Europa geen aankopen meer zal doen aan een vaste interventieprijs. Ook zijn de boterprijzen na een korte stagnatie verder aan het dalen gegaan. Ten derde wijst Milcobel op de evolutie in de kaasprijs, die op zeer korte tijd sterk afnam doordat er meer melk gekanaliseerd wordt naar kaas.

De reëel uitbetaalde melkprijs voor een gestandaardiseerde melklevering komt bij Milcobel als volgt tot stand: Een leveringsomvang van 500.000 liter op jaarbasis, vetgehalte 43 g/l en eiwitgehalte 35 g/l., IKM-gecertificeerd ( sinds 1 mei 2016 is de vroegere IKM-premie geïntegreerd in de standaardprijs), kiemgetal ≤25.000/ml, celgetal ≤300.000/ml, coligetal ≤50/ml en geen strafpunten noch penalisatie voor remstoffen.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken