Startpagina Mechanisatie

2018 start met 16 onderscheidingen tot ‘machine van het jaar’

We zijn een nieuw jaar aangevat. Dit levert ons naast een hoop gelukswensen dezer dagen ook een lijstje op met landbouwwerktuigen die de titel ‘Machine van het jaar 2018’ opgekleefd krijgen. Dit geeft alvast een mooie blik op wat de landbouwmechanisatie ons in de toekomst biedt.

Leestijd : 8 min

Om geëerd te worden tot ‘Machine van het jaar’ worden er strikte regels in acht genomen door de jury die deze prijs toekent (zie kader). Naast de prijs van de jury wordt er voor de tweede maal een publieksprijs uitgereikt. Op deze wijze kunnen ook de landbouwers hun mening kenbaar maken.

Tractoren:

Van XXL tot S

Niet minder dan vijf categorieën zijn ingericht om de tractoren, afhankelijk van hun vermogen, in te delen in de verschillende klassen.

XXL Tractor (meer dan 400 pk)

In deze categorie haalt Fendt de prijs thuis met zijn rupstractor, de 900 Vario MT.

Deze tractorreeks is beschikbaar met drie vermogensniveau’s: De Fendt 938 Vario Mt met 380 pk, de Fendt 940 Vario MT met 405 pk en de Fendt 943 Vario MT met 431 pk. Deze rupstractoren beschikken over een nieuw veerconcept met vier elementen: een geveerde bestuurderszetel, cabinevering op twee punten, de nieuwe SmartRide hoofdvering en het geveerde ConstantGrip rupsloopwerk. Dit uit zich in een systeem waarbij de looprollen zich optimaal aan de ondergrond aanpassen of dit nu op de weg of in het veld is.

De 900 Vario MT levert een korte draaicirkel op en is eveneens beschikbaar met de VarioDrive transmissie met een hydro-mechanische krachtoverdracht.

XL Tractor (280-400 pk)

Dankzij de Axion 900 serie behaalde Claas de prijs in de XL Tractor categorie.

Met de Axion 900 imponeert Claas in het segment van de zwaardere tractoren.
Met de Axion 900 imponeert Claas in het segment van de zwaardere tractoren.

Alle nieuwe modellen van de Axion 900 serie zijn uitgerust met FPT Cursor 9 motoren. Dit zijn zescilinder motorblokken met een inhoud van 8,7 liter die beantwoorden aan de emissienorm Stage IV of Tier 4 final. Vermogens gaan van 325 tot 445 pk afhankelijk van het model.

Ze beschikken allen over een continu variabele transmissie, de CMatic, en een hydraulisch systeem met een debiet van 150 of 220 l/min. De Axion 900 is beschikbaar in twee uitvoeringen: Cis+ (tussengamma) en Cebis (topgamma).

L Tractor (180-280 pk)

Met de T-serie haalt Valtra in deze categorie de prijs in huis. Deze tractorserie van Valtra biedt vermogens gaande van 170 tot 250 pk. Ze zijn voorzien van een 9 inch aanraakscherm en bovendien van de nieuwe multifunctionele SmartTouch armleuning. Dit laat aan de bestuurder toe om in alle eenvoud de motor, transmissie, hydraulica, gps, … van de tractor in te stellen.

De Valtra T-serie laat zich opmerken met de SmartTouch armleuning.
De Valtra T-serie laat zich opmerken met de SmartTouch armleuning.

M Tractor (120-180 pk)

In deze categorie onderscheidt de CNH groep zich met de T6 modellen van New Holland en de Maxxum tractoren van Case IH. Ze hebben niet alleen een nieuwe look. Belangrijker nieuws is dat de Maxxum modellen over een nieuwe transmissie kunnen beschikken. Dit is de ActiveDrive 8 semi-powershift versnellingsbak die acht versnellingen en drie groepen biedt. De MultiController joystick in de cabine laat de bestuurder toe om zijn transmissie aan te sturen.

De ActiveDrive 8-transmissie komt er bij Case IH bij.
De ActiveDrive 8-transmissie komt er bij Case IH bij.

Ook de modellen uit de T6 serie van New Holland beschikken over deze nieuwe versnellingsbak, die bij hen Dynamic Command genoemd wordt. Voornoemde nieuwe modellen integreren ook het CustomSteer stuursysteem. Hiermee kan de bestuurder aangeven hoeveel stuur-omwentelingen hij wil maken om van het linkse uiterste punt naar het rechtse uiterste punt te gaan. In situaties waar dit gewenst is kan deze voorziening het aantal stuur-omwentelingen die gemaakt moeten worden, ernstig terug schroeven.

S Tractor (minder dan 120 pk)

John Deere wist zich in deze categorie als eerste te plaatsen met zijn nieuwe 5R tractorenserie.

Deze compacte modellen met een vermogen van 90 tot 125 pk kenmerken zich door hun ‘Premium’ afwerkingsniveau, net als met hun nieuwe panoramische cabinedak. Dit moet het zicht op de frontlader verbeteren. Tevens werd gewerkt aan een makkelijkere montage van de frontlader. De draaicirkel bedraagt 3m75. Het comfort werd verbeterd ten opzichte van de vorige 5R serie. De CommandArm armleuning waarop de bediening van alle tractorfuncties wordt verzameld, is beschikbaar in optie.

Met de 5R-tractorserie wint John Deere de prijs voor machine van het jaar in de categorie minder dan  120 pk.
Met de 5R-tractorserie wint John Deere de prijs voor machine van het jaar in de categorie minder dan 120 pk.

Oogstmachines

Vijf fabrikanten zijn bekroond omwille van hun oogstmachines.

Maaidorsers

In deze categorie zegeviert de Agco groep met zijn Ideal maaidorsers die het label van Fendt of Massey-Ferguson opgekleefd krijgen.

De Ideal-modellen behoren tot het topsegment in de maaidorserwereld en kunnen geleverd worden met banden of rupsen. Er zijn momenteel drie vermogensniveau’s. De Ideal7 beschikt over een Agcopower motor met een inhoud van 9,8l en een vermogen van 451 pk. De Ideal 8 heeft een motor van MAN, 12,4l inhoud en 538 pk. De Ideal 9 heeft ook een MAN motor met een inhoud van 15,2l en een vermogen van 647 pk.

Met de Ideal pikdorsers wint Agco niet alleen in de categorie  maaidorsers, maar halen ze ook de publieksprijs binnen.
Met de Ideal pikdorsers wint Agco niet alleen in de categorie maaidorsers, maar halen ze ook de publieksprijs binnen.

Het kleinste model beschikt over één dors- en afscheidingsrotor, de twee andere modellen hebben twee rotors. De graantank heeft een inhoud van 12.500l of 17.100l in optie. De lossnelheid bedraagt 140 l/seconde of in optie 210 l/seconde. Optioneel is ook de ‘Ideal Harvest’ applicatie mogelijk die automatisch de parameters van de maaidorser afregelt.

We vermelden ook dat deze maaidorsers in de wedstrijd ‘Machine van het jaar’ editie 2018 de prijs van het publiek in de wacht sleepten.

Veldhakselaars

Bij de veldhakselaars komt de titel toe aan de Krone Big X680, 780 en 880.

Deze modellen beschikken over de bijzondere ‘LiftCab’-functie. De cabine kan hierbij zeventig centimeter naar omhoog gebracht worden tijdens het werk op het veld dankzij een schaarsysteem met hydraulische cilinder en vering via een accumulator. Door tijdens het hakselen met een cabine in de hoogste positie te werken heeft de chauffeur een beter zicht over het gewas, maar vooral een beter zicht in de naastrijdende aanhangwagens.

Om het zicht voor de bestuurder te verhogen kan de LiftCab-cabine van de Krone hakselaar 70 centimeter.
Om het zicht voor de bestuurder te verhogen kan de LiftCab-cabine van de Krone hakselaar 70 centimeter.

Deze modellen maken gebruik van een nieuwe motorleverancier bij Krone, namelijk Liebherr. Ook kunnen ze volgens de wensen van de gebruiker voorzien worden van talrijke reservoirs voor diesel, inkuiladditief, water, ureum.

Aardappel- of bietenrooiers

Met zijn nieuwe zelfrijdende Ventor 4150 haalt Grimme de titel Machine van het jaar thuis in de categorie van de rooiers. Enkele voorname kenmerken van deze machine zijn een motor met 530 pk, een bunkercapaciteit van 15 ton en de integratie van het SE-principe voor het zeven en afscheiden van loof dat wordt overgenomen van de getrokken rooiers.

Deze Ventor-aardappelrooier van Grimme kan in hondengang rijden.
Deze Ventor-aardappelrooier van Grimme kan in hondengang rijden.

Om bodemverdichting te voorkomen kan de Ventor in ‘krabmodus’ rijden en beschikt hij over banden in de maat 900/70R32 vooraan en 900/60R38 achteraan. De krabmodus, ook wel hondengang genoemd, wordt gecombineerd met een licht draaibaar rooi-orgaan en een draaicirkel van 6m10.

Maaiers

Voor de tweede keer op rij haalt Vicon de eerste plaats in de categorie ‘maaiers’ dankzij zijn Extra 7100T GeoMow.

De GeoMow-functie laat bij een vlindermaaicombinatie toe om via een hydraulische cilinder de overlap tussen de twee achterste maaibalken en de voorste automatisch te beheren. Praktisch gezien wordt bij het maaien op een vlak, uniform terrein in rechte lijn de overlap tussen de maaibalken tot een minimum beperkt om een maximale capaciteit te hebben (tot een maaibreedte van 10m20). Wanneer er in bochten gemaaid wordt, herkent GeoMow automatisch de positie van de maaibalken en wordt de overlap aangepast zodat er geen ongemaaide strepen gras blijven staan.

Met GeoMow past Vicon  automatisch de overlap tussen de maaiers voor- en achteraan aan.
Met GeoMow past Vicon automatisch de overlap tussen de maaiers voor- en achteraan aan.

GeoMow heeft ook een sectie-controle-functie op de wendakker. Zo wordt de maaier vooraan en de maaibalken achteraan automatisch opgehoffen of in het werk gelaten, op het ogenblik dat dit moet.

Balenpersen

Met het model FBP 3135 Bale Pack overwint Kuhn in de categorie van de balenpersen.

Dit topmodel uit het gamma wordt via Isobus bediend en is perfect in staat om het reliëf van de bodem te volgen, zelfs op hellingen. Deze rondebalenpers heeft een pick-up met een breedte van 2m30 en is beschikbaar met twee snijsystemen met 14 of 23 messen. Bij beide kan het aantal actieve messen geselecteerd worden.

Na de netbinding kan er al een laag folie in de perskamer meegegeven worden bij de Kuhn-perswikkelcombinatie FBP 3125 Bale Pack.
Na de netbinding kan er al een laag folie in de perskamer meegegeven worden bij de Kuhn-perswikkelcombinatie FBP 3125 Bale Pack.

In optie kan deze rondebalenpers voorzien worden van het IntelliWrap wikkelsysteem met twee rollen. Na het binden van de baal wordt er al een laag plastic gelegd in de perskamer alvorens de baal naar de wikkeltafel gaat.

Hier treden kortere wikkeltijden op.

Bodembewerking, zaai en gewasbescherming

In deze categorie werden drie fabrikanten bekroond.

Bodembewerking

Väderstad behaalde de ‘titel machine van het jaar’ omwille van zijn Cross Cutter schijveneg. Deze is ontwikkeld voor een intensieve bodembewerking, maar zeer oppervlakkig (2 à 3 cm diep). De schijf (450 mm diameter) heeft een heel bijzondere vorm, deze is niet gekarteld, maar gekanteeld, waarbij de snijvlakken zig-zag gemonteerd staan. Volgens de fabrikant garandeert dit een volledige doorsnijding van het gewas, met een intensieve menging op heel geringe diepte. Het gebruik van deze schijveneg vergt weinig vermogen.

De Cross Cutter-schijveneg van Väderstad werkt oppervlakkig op een diepte van 2 à 3 cm.
De Cross Cutter-schijveneg van Väderstad werkt oppervlakkig op een diepte van 2 à 3 cm.

Zaaimachine

De Azurit van Lemken is de winnaar bij de zaaimachines. Deze machine is gebaseerd op het DeltaRow principe waarbij het zaad versprongen in twee deelrijen wordt gelegd. Dit garandeert aan de toekomstige planten 70 procent meer ruimte in vergelijking met traditionele systemen. Hierdoor moeten ze dus beter kunnen voorzien worden van water en voedingsstoffen.

De Azurit-zaaimachine werkt  volgens het DeltaRow-principe.
De Azurit-zaaimachine werkt volgens het DeltaRow-principe.

De precisie van de DeltaRow berust op twee afzonderlijke zaaischijven bij ieder zaaielement. Onregelmatigheden bij de zaadverenkeling worden gecorrigeerd. De moderne techniek maakt het ook mogelijk om spuitpaden aan te leggen, waarbij de zaaddosering langsheen de spuitpaden verhoogd kan worden, zodat het plantenaantal per hectare toch gelijk blijft.

Spuittechniek

Amazone behaalt de prijs in de categorie spuittechniek met zijn nieuwe getrokken sproeier UX01 Super.

Dit model is voorzien van de SmartCenter bedieningsmodule, van een nieuwe vulbak van zestig liter en van een nieuw reinigingssysteem voor de bussen met spuitmiddel. Ook het dempingssysteem van de spuitboom is vernieuwd.

De Amazone UX 01 superveldspuit wint in de categorie  gewasbescherming.
De Amazone UX 01 superveldspuit wint in de categorie gewasbescherming.

De UX01 beschikt eveneens over een nieuwe gestuurde wielas. De getrokken spuit is beschikbaar in de Confort uitoering of de Confort Plus. Er zijn spuittankinhouden van 4.200, 5.200 of 6.200 liter. Ze kunnen voorzien worden van spuitbomen uit de Super-L2 reeks gaande van 27 tot 40m.

Goederenverhandeling

Claas ontwikkelde in samenwerking met Liebherr zijn nieuwe reeks Scorpion verreikers. Deze behaalde dan ook in de categorie ‘goederenverhandeling’ de prijs van machine van het jaar.

Voor zijn nieuw  gamma  Scorpion- verreikers werkt Claas samen met Liebherr.
Voor zijn nieuw gamma Scorpion- verreikers werkt Claas samen met Liebherr.

In vergelijking met de vorige generatie beschikken de nieuwe modellen over hogere hefkrachten en over een nieuw assistentiesysteem voor de bestuurder. Ze zijn ook comfortabeler, zuiniger en veiliger voor de bestuurder.

Deze Scorpion verreikers krijgen een nieuwe cabine mee en een automatische parkeerrem. De SmartLoading-assistent zorgt voor een zeer preciese bediening van het werk met een beveiliging tegen overbelasting.

Tot slot nog meegeven dat de jury met een speciale prijs Walterscheid wenste te onderscheiden omwille van zijn hydraulisch derde punt met geïntegreerde vering.

logomachineoftheyear

Jurycriteria

De machines die door de fabrikanten voorgesteld worden in iedere categorie worden vooreerst op twee belangrijke criteria beoordeeld. Dit zijn hun innoverend karakter en de toegevoegde waarde die ze bieden aan hun eindgebruiker, de landbouwer.

Het innoverend karakter wordt afgetoetst aan de hand van de aanwezigheid van nieuwe technologieën, het concept van het product, de gebruikte materialen en de verkregen technische prestaties.

De toegevoegde waarde wordt ingeschat aan de hand van de waargenomen productiviteitswinst, het economisch voordeel (financieel, tijd, ...), de impact op het werkcomfort en de eenvoud in gebruik.

Tenslotte moeten de machines door hun fabrikant daadwerkelijk gecommercialiseerd worden.

Naar J.V.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken