Startpagina Bedrijfsnieuws

Limagrain presenteert zaadcoating

Limagrain introduceert in 2018 haar eerste volledig biologische zaadcoating voor maïs: Starcover TSSV2. De coating moet een oplossing bieden voor nieuwe, strenge fosfornormen die zijn vastgelegd in MAP 5, zegt technisch en marketingmanager Thomas Truyen van Limagrain.

Leestijd : 2 min

Thomas Truyen ging tijdens een grote nieuwjaarsbijeenkomst in Oudenaarde in op het aanbod van Limagrain in 2018. Nieuw is de biologische zaadcoating Starcover TSSV2. Het product is een combinatie van natuurlijk plantpolymeer en levende Rhizobium-bacteriën. Volgens de Franse firma zorgt het product voor een vlotte start, intensere wortelgroei en fors meer fijne haarwortels.

Dankzij de zaadcoating worden mineralen in de bodem beter beschikbaar voor opname door de plant, aldus Truyen. Dat leidt tot een hogere benutting van vooral fosfaat en sporenelementen. Volgens het bedrijf maakt de coating de maïs extra stressbestendig en levert het gebruik een financiële meeropbrengst op van 60 euro per hectare.

Het product werkt als volgt: In de grond vormt zich een korst om het zaad. De buitenlaag van het zaad past zich aan de korst aan. De kiemplant reageert op de korst. Daardoor ontstaan meer fijne haarwortels. Een biostimulant gaat in symbiose op wortels leven. Het beschermt de wortels en maakt nutriënten vrij. Het product is beschikbaar voor gebruik in de rassen LG 31.211, LG 31.218, LG 31.235 en LG Stacey.

Limagrain verwijst naar een veldproef van de Universiteit Gent in Bottelare. Daarbij werd gekeken naar het telen van maïs met Starcover, zonder Starcover en zonder Starcover maar met 20 kg startfosfor in de rij. De jeugdgroei ontwikkelde zich als volgt: de maïsopbrengst met Starcover leidde tot een 21,5 procent zwaardere en 15 procent langere plant. Bovendien was het fosforgehalte 37,7 procent hoger.

Truyen benadrukt dat het product extra zinvol is in gebieden of percelen waar nog strengere fosfornormen gelden dan de reguliere normen, zoals bijvoorbeeld de focusgebieden. De coating kan ook interessant zijn voor bedrijven waar heel wat percelen vorig jaar zijn geklasseerd onder fosfaatklasse IV, waardoor ze weinig fosfor mogen aanbrengen via bemesting. Daarnaast adviseert Limagrain om de coating te gebruiken bij extreem weer tijdens de eerste groeimaand van de maisplant.

Bij de oogst werd bij het ras LG 31.233, aangeduid met een plaatje van een olifant, een 6,2 procent hogere drogestofopbrengst gemeten ten opzichte van teelt zonder Starcover maar met 20 kg startfosfor in de rij.

Raskeuze

Truyen overliep in zijn presentatie ook de korrelmaïsrassen die de Franse onderneming aanbiedt. Hij stelt vast dat in 2017 zeer hoge opbrengsten van 13 tot 18 ton per hectare zijn gerealiseerd. De vochtgehaltes waren vlot beneden de 30 procent, en was bij een klant volgens Truyen zelfs onder 22 procent. Het financieel rendement van korrelmaïs lag in 2017 hoger dan dat van granen.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken