Startpagina Mechanisatie

Lemken toont productnieuws voor 2018

Lemken heeft meerdere productnieuwigheden in haar gamma. Toch zijn het niet enkel ‘metalen’ innovaties. Lemken legt zich nu ook nog meer toe op de dienstverlening dan enkel een product aan te bieden.

Leestijd : 3 min

Lemken biedt niet enkel machines aan, het biedt ook diensten aan. Dit wordt perfect geïllustreerd door de samenwerking die het Duitse bedrijf aanging met het Nederlandse AppsforAgri. Voor de duidelijkheid: er is hier geen sprake van een overname, maar van een samenwerking met financiële ondersteuning.

Het doel van beide bedrijven is om samen slimme, ‘verbonden’ producten en diensten te gaan aanbieden. Producten en diensten van AppsforAgri zijn nu via Lemken verkrijgbaar. Deze moeten boeren en loonwerkers ondersteunen als ze beslissingen moeten nemen bijvoorbeeld rond de gewasbescherming en het zaaien.

Weerstation

Een eerste voorbeeld is het FieldMate weerstation dat Lemken gaat vermarkten. Dit weerstation dat te velde staat is dankzij het Internet-of-Things verbonden met de computer, smartphone of tablet van de landbouwer. Stijn Vercauteren verkoopsmanager bij Lemken legt de toepassing hiervan mooi uit: “het via internet verbonden weerstation moet helpen om veraf gelegen percelen van dichtbij op te volgen”.

Het weerstation doet een meting in de lucht en in het gewas van temperatuur en vochtigheid. In de bodem neemt het op 5 en 25 cm diepte de bodemtemperatuur op. Neerslaggegevens worden geleverd door andere weerstations in de omgeving. De fabrikant gaat een zeker basispakket van toepassingen aanbieden en wie meer wil, kan stapsgewijs toepassingen bijkopen.

Stroverdeling

Naast voornoemde nieuwe ‘dienst’ blijft Lemken ook zijn machines verder doorontwikkelen. Zo ontwierp de Duitse fabrikant nu een nieuwe stroverdeeleg die gemonteerd wordt voor de eerste rij schijven bij haar halfgedragen compact-schijveneggen. Lemken speelt hiermee in op ongelijkmatig verdeeld stro dat achter blijft na de passage van de maaidorser. De compact-schijveneggen kunnen deze stroresten wel inwerken, maar niet egaal verdelen in de lengterichting.

Voornoemd euvel is nu verholpen met de stroverdeeleg. Hydraulisch wordt deze naar voren gebracht in werkstand tot een vooraf ingestelde druk in het hydraulisch systeem wordt bereikt. Door de toenemende hoeveelheid stro neemt de weerstand toe en stijgt de druk. Als de vooraf ingestelde waarde bereikt is, gaat de eg langzaam naar achteren open en wordt het stro gecontroleerd in het werktuig verdeeld en door de schijven ingewerkt.

De toepassing hiervan biedt vooral voordelen richting betere omstandigheden voor mulchzaai. De oogstresten zijn nu gelijkmatiger verdeeld in het veld. Een aspect waar vooral graanboeren gevoelig aan zijn.

OptiChange snelwisselsysteem voor nalooprollen en walsen.
OptiChange snelwisselsysteem voor nalooprollen en walsen.

Snel rollen wisselen

Lemken heeft meerdere types van nalooprollen en walsen in haar gamma voor de cultivator of compact-schijveneggen. Om sneller te kunnen wisselen heeft de fabrikant nu het OptiChange snelwisselsysteem uitgewerkt. De rol is nu niet vastgeschroefd aan het chassis, maar met vanghaken en borgpennen aan de machine vergrendeld. Er is een toepassing voorzien om via een hulpstuk dat gemonteerd is aan de vorken van een frontlader of verreiker de rollen makkelijk en snel te (de-)monteren.

Via dit snelwisselsysteem biedt Lemken de mogelijkheid om veel sneller van rollen te wisselen, waardoor in praktijk de landbouwer sneller de keuze zal maken voor de meest geschikte rol voor zijn toepassing.

Zaaitechniek

Lemken breidt haar gamma verder uit op het gebied van pneumatische zaaitechniek met de fronttank Solitair 23. Deze is er voor zaad of kunstmest en heeft een inhoud van 1.900 liter. Vier doseerunits zorgen voor een nauwkeurige aanvoer van zaad of meststof via slangen opzij of onder de tractor, richting zaaimachine achterop.

Voornoemde fronttank kan ingezet worden met de nieuwe precisiezaaimachine met autokalibratie van Lemken, de Azurit. Deze legt het zaad niet in één enkele rij, maar legt de zaadkorrels versprongen in twee deelrijen in een exact driehoeksverband. Hierdoor krijgen de planten zeventig procent meer ruimte dan bij een traditioneel zaaisysteem. De basis voor de precisie van dit zaaisysteem, die ‘DeltaRow’ wordt genoemd, is de verenkeling met twee gesynchroniseerde zaaischijven voor beide deelrijen.

T.D.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken