Startpagina Bieten

Suikerprijs onder druk

De suikerprijs is op de termijnmarkt van Londen de afgelopen weken wat gedaald. Het contract voor levering in augustus 2018 leverde op 27 november nog ruim 400 euro per ton op. De prijs zakte 10 procent om vervolgens weer wat te stijgen, tot ruim 393 euro per ton halverwege deze week. Rabobank denkt dat volgend jaar een beperkte prijsstijging in het verschiet ligt.

Leestijd : 2 min

De suikerprijs stond de laatste tijd onder druk. De oorzaak voor de prijsdaling ligt vooral in de gedaalde koers van de Braziliaanse munt, de reaal, ten opzichte van zowel de euro als de dollar. Prijzen staan al langer onder druk omdat de wereldvoorraad suiker vrij groot is. Oogstvooruitzichten blijven goed voor het seizoen 2017/18 zodat de toch al hoge wereldvoorraden zullen toenemen. Marktvorsers van FO LICHT hebben het suikerverbruik positief bijgesteld waardoor de voorraden met 3,9 miljoen ton toenemen. De suikerconsumptie in de wereld neemt elk jaar toe met ongeveer 1,8 procent en dat is, mede als gevolg van de obesitas discussie, 0,2 procentpunt minder dan eerdere prognoses.

In Brazilië wordt de productie van bio-ethanol uit rietsuiker gestimuleerd door de overheid. De lage olieprijs maakte bijmenging minder aantrekkelijk waardoor de productie van bio-ethanol de afgelopen jaren onder druk kwam te staan. Brazilië is wereldwijd de grootste exporteur van suiker, gevolgd door India en Thailand. Voor India wordt een oogst verwacht van 25 miljoen ton (vorig seizoen 20 miljoen ton). Daarmee zal de extra productie ongeveer gelijk zijn aan de toegenomen consumptie.

Na twee jaren ongeveer 10 miljoen ton suiker te hebben geproduceerd zal Thailand in het seizoen 2017/18 vermoedelijk 12 miljoen ton oogsten. De teelt van rijst is al jarenlang niet rendabel vanwege de lage rijstprijzen en de regering in Thailand stimuleert akkerbouwers, met een financiële bijdrage, om over te stappen naar de teelt van suikerriet.

De Chinese regering zet ook in op meer binnenlandse suikerproductie, vooral om niet te afhankelijk te worden van het buitenland. Bij realisering van de doelstelling zal de suikerproductie in 2020 ongeveer 15 miljoen ton bedragen in China. In Brazilië, India, China en Thailand speelt overheidsbeleid een belangrijke rol in de suikerproductie, waardoor de commercie wat naar de achtergrond gaat. Uiteindelijk maken deze ontwikkelingen dat er weinig ruimte is voor een forse prijsstijging, schrijft Rabobank in een marktanalyse. Toch denkt de bank wel dat de prijs enigszins kan toenemen.

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken