Startpagina Economie

‘Een derde van wereldwijde voedselproductie wordt verspild’

Het voedselagentschap van de Verenigde Naties (FAO) trekt aan de alarmbel: elk jaar gaat een derde van de wereldwijde voedselproductie verloren aan verspilling, goed voor 1,3 miljard ton voedsel per jaar. "In een tijd waarin bijna 1 miljard mensen honger hebben, is dat excessief", zegt het FAO in een verklaring. Voor ons land gaat het jaarlijks om 3,6 miljoen ton voedselverspililng.

Leestijd : 1 min

Het VN-voedselagentschap roept mensen in het kader van de feestdagen op om toch op de voedselconsumptie te letten. De verspilling is "excessief" en "vertegenwoordigt evenzeer een verspilling van arbeid, water, energie, grondstoffen en andere middelen die gebruikt worden om het voedsel te produceren", klinkt het.

In België wordt de jaarlijkse voedselverspilling op 3,6 miljoen ton geschat, of 345 kg per persoon per jaar. "Onthoud tijdens de feesten dat over voldoende voedsel beschikken een privilege is", zegt het FAO. "Maak van geen voedsel verspillen je goede voornemen voor het nieuwe jaar." De organisatie geeft daarvoor ook enkele praktische tips op haar website www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1072865/. Zo verspillen mensen minder als ze hun maaltijd op voorhand plannen en restjes gebruiken.

BELGA

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken