Startpagina Melkvee

Lactalis mogelijk juridisch aangepakt

Het Frans gerecht opent een vooronderzoek naar de salmonellabesmetting van babyvoeding van Lactalis en de daarop volgende internationale terugroepactie. Een vader van een ziek geworden kind en de consumentenorganisatie UFC Que Choisir hebben ook actie tegen de Franse zuivelonderneming aangekondigd.

Leestijd : 2 min

Lactalis riep vorige week donderdag alle babymelk terug die sinds februari werd geproduceerd in de fabriek in Craon. Al eerder werd een gedeeltelijke terugroepactie ingezet. Het probleem: salmonella. Het onderzoek is ingesteld door het parket in Parijs. Het onderzoek loopt onder meer wegens het aandoen van "onvrijwillige verwondingen", "het in levensgevaar brengen van anderen" en "misleiding met gevaar voor de volksgezondheid".

Ook wordt onderzocht of het Franse bedrijf nagelaten heeft tijdig een terugroeping te organiseren. In België werd de terugroepactie aanvankelijk ingezet nog voordat Lactalis een officiële melding had gedaan. Een Belgisch voedingsbedrijf meldde bij voedselveiligheidsautoriteit FAVV de producten

Begin december kwamen berichten naar buiten dat circa 20 kinderen die de babymelkpoeder van Lactalis ziek zijn geworden. De kinderen gaven over, hadden last van diarree en maagkrampen. Ouderen en hele jonge kinderen zijn kwetsbaar omdat de besmetting van product met salmonella kan leiden tot uitdroging.

Het gaat om een product voor kinderen met een specifieke ziekte. Het product wordt wereldwijd onder verschillende merknamen verkocht. De “recall” heeft in heel de EU plaatsgevonden, maar ook in landen als China en Pakistan is product teruggehaald.

Sinds augustus zijn 35 kinderen in Frankrijk door de salmonellabesmetting ziek geworden. In 31 gevallen hadden de kinderen Lactalis-product uit Craon geconsumeerd. Zestien kinderen zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Lees ook in Melkvee

SMP-prijzen blijven op laag niveau

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 3 april met ons de financiële situatie in de wereld en de internationale zuivelmarkten. De geschatte voorraad mageremelkpoeder ligt vooral door de lagere productie lager dan vorig jaar eind januari.
Meer artikelen bekijken