Startpagina Agribex

Nationale prijskamp Belgisch Witblauw op 6 december

Woensdag 6 december opent Agribex 2017 traditioneel zijn deuren met de Nationale prijskamp Belgisch Witblauw in het kader van de Brussels Livestock Show die sedert voorgaande editie doorgaat in paleis 1 van de expohallen.

Leestijd : 2 min

Niet minder dan 211 stamboekdieren nemen hieraan deel, waaronder 36 kalveren. Deze dieren zijn afkomstig uit een 90-tal stamboekbedrijven van over heel het land. Dit is een stagnering in het aantal bedrijven sedert 2015. Vooral de jonge fokkers hebben meer zin om deel te nemen aan deze tweejaarlijkse hoogdag voor het Belgisch Witblauw.

Eerste selectie

Alle dieren werden geselecteerd door een commissie van deskundigen die die per provincie rondging. In Vlaanderen bestond deze uit: Pieter Giilis, Raf Lenaerts, Carl Heyvaert en inspecteur Eveline Andre van het Belgisch Witblauw Stamboek te Ciney. Niet minder dan een 80-tal inschrijvingen van een 40-tal Vlaamse bedrijven werden hiervoor beoordeeld gedurende de afgelopen weken om terug te brengen naar het maximum quotum dieren voor Vlaanderen.

Een 24 tal elitedieren zullen permanent tentoongesteld worden op de expo van het BWB-stamboek, zowel vleesvee als mixte (dubbeldoel). Zij nemen ook deel aan de Nationale prijskamp. Ook deze dieren werden op voorhand voorgedragen door de selectie-commissie en geselecteerd door voorzitter van het stamboek: Jean-Marie Wilmet en ondervoorzitter Pierre Bourdeaud’hui.

Buitenlandse interesse

Dit uitstalraam van het BWB runderras wordt ook deze editie bezocht door verschillende buitenlandse landbouwdelegaties waaronder: UK, Denemarken, Frankrijk, Nederland, Tsjechië en Luxemburg.

Deze dieren zullen permanent verzorgd en begeleid worden en dit reeds voor de vijfde maal door de leerlingen van het zevende jaar specialisatie landbouw/veeteelt van de landbouwschool uit Sint-Niklaas.

Exact 28 reeksen dieren (169 vlees en 42 dubbeldoel) - waaronder nieuw dit jaar ook 1 serie mixte - zullen vanaf 10u15 van start gaan in de grote piste in hal 1. De apotheose is rond 16u30 voorzien met de Nationale kampioenschappen en een prijskampbezoek van een federaal minister.

Dit jaar werd naar analogie van Libramont 2017 geopteerd om te werken met een traditionele tweemans-jury. Effectieve juryleden zijn: Xavier Baudoin uit Beauring, Jean Marie Lambert uit Izier, Cedric Lefevre uit Seneffe en Pieter Gillis uit Kemzeke. De reservejuryleden zijn Bernard Wautelet en Jean-Marie Kest. Voor de mixte zullen dit jaar Michel Sablon, Michel Marion, Etienne Dupuis en Willy Van Acker uit Huldenberg optreden. Deze Nationale prijskamp wordt muzikaal omkaderd en deskundig becommentarieerd, om het spektakel in de ring te benadrukken bij het grote publiek.

U komt toch ook op 6 december ?

Carl Heyvaert , Beheerraadslid.

Belgisch-Witblauw Stamboek Ciney

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken