Startpagina Agribex

Gevluchte Catalaanse landbouwminister te gast bij ABS

De ex-minister van landbouw van Catalonië, Meritxell Serret i Aleu, is als gast van het Algemeen Landbouwsyndicaat (ABS) op Agribex aanwezig. De minister vluchtte eind oktober naar Brussel, omdat ze naar eigen zeggen geen eerlijk proces in Spanje krijgen. Op de stand van ABS toont de boerendochter zich strijdvaardig: “Europa zal dit onrecht geen doorgang laten vinden.”

Leestijd : 2 min

Meritxell kwam op 30 oktober naar Brussel en verbleef sindsdien bij Catalaanse vrienden in de stad, daarna een hotel en inmiddels een gehuurd appartement. Ze is door de omstandigheden gescheiden van haar vriend, die af en toe over komt. Ze komt van een melkveebedrijf, dat haar broer nu met haar vader leidt. Het bedrijf telt 80 melkkoeien maar heeft het financieel zwaar. Graag was ze gebleven: “maar Madrid grijpt in op een ongrondwettelijke manier en zelfs met geweld in.”

Hoe kwam ze bij ABS? “Via een contact bij N-VA”, aldus de Catalaanse. ABS zelf benadrukt geen separatistische verlangens te koesteren. Voorzitter Hendrik Vandamme wilde wel graag kennis maken en kennis delen met een buitenlandse landbouwminister, zeker nu die – hoe je ook over de situatie denkt – in een lastige situatie zit en toevallig in Brussel is.

Op de stand schudde Meritxell de hand van onder meer Vlaams premier Geert Bourgeois en de Waalse eerste minister Willy Borsus. Beiden waren voor het bezoek aan de stand niet op de hoogte van de Catalaanse aanwezigheid.

De meeste boeren steunen de Catalaanse strijd voor onafhankelijkheid, denkt Meritxell. “Of in elk geval de strijd voor het recht een referendum te organiseren. Nu geeft Madrid de Catalanen geen kans een keuze te maken.” Landbouwers zijn ook weinig enthousiast over het Spaanse landbouwbeleid en de Spaanse inzet voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. “Beiden zijn meer gericht op de akkerbouw dan de veehouderij, en meer op grote dan kleine bedrijven.”

De beleidskeuzes doen volgens haar geen recht aan de diverse landbouw die Catalonië kent, met veel fruitteelt, groententeelt en een omvangrijke vleesindustrie. “En dan nog veel kleinere en middelgrote bedrijven. Ons beleid is veel meer dan dat van Spanje gericht op een goed inkomen voor elke landbouwer; of die nu groot is of klein. Het gaat wat ons betreft om vooruitgang van bedrijfsmodellen en technologie, dus niet om kilo’s maar euro’s.”

J.C.B.

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken