Startpagina Voor ons gezin

ABS vraagt respect met pin

Op de nationale landbouwbeurs Agribex in Brussels lanceert het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) de actie ‘BOER (M/V) ZKT RESPECT’. De vereniging zal er pins met dit opschrift uitdelen aan bezoekers. Ook ministers Geert Bourgeois en Joke Schauvliege krijgen er eentje opgespeld, maakt ABS zich sterk.

Leestijd : 2 min

Het ABS pakt uit met deze actie omdat thema’s als dierenwelzijn, glyfosaat en klimaatverandering de voorbije maanden opnieuw druk zetten op de boerenstiel. Wat niet ter sprake komt zijn de zware inspanningen die landbouwers leveren, tegen lage prijzen, om de maatschappij van voedsel te voorzien. Niet zomaar eten, maar lokaal en duurzaam geproduceerd en bovenal gezonde voeding, voegt ABS er nog aan toe.

"Als het gaat over landbouw heb ik de indruk dat men alles op één hoopje gooit op aangeven van drukkingsgroepen die zelf weinig of geen kaas gegeten hebben van onze hedendaagse landbouw. Wij werken nochtans dagelijks keihard, en dit tegen dikwijls een te laag inkomen, maar wel met heel veel respect voor onze dieren, onze grond en onze omgeving", klaagt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme aan.

De vereniging vraagt respect voor haar stiel en kennis, haar producten en haar arbeid. Die blijkt alvast niet uit de producentenprijzen. Vergeleken met de verkoopprijzen zijn die allesbehalve fair te noemen. ABS maakt melding van savooikool die in de supermarkt 1,19 EUR kost, en op de veiling 0,19 EUR. Dezelfde prijs ontving de producent voor een rode kool die in de supermarkt aan 2,45 EUR aan de man gebracht wordt.

Concreet vraagt het ABS respect aan beleidsmakers, media, distributie en consument. "Iedereen in feite", aldus de vereniging. "We weten dat er heel wat mensen sympathie hebben voor onze boeren en hen echt willen steunen. Maar bijlange niet iedereen is er zich van bewust hoe belangrijk onze sector wel is, vandaar dat het echt tijd wordt om dit duidelijk aan te kaarten en zichtbaar te maken."

Zelf een pin opspelden? U vindt de stand van ABS in hal 5, nummer 5309.

Lees ook in Voor ons gezin

Meer artikelen bekijken