Startpagina Aardappelen

Maïswortelboorder gevonden in Vlaanderen

Na twee jaar afwezigheid is dit jaar de maïswortelboorder weer aangetroffen in Vlaanderen. Op maïspercelen in Rumst (Antwerpen) en Steenokkerzeel (Vlaams-Brabant) zijn deze zomer maïswortelboorders aangetroffen, zo meldt het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid. Het Departement Landbouw en Visserij wijst erop dat maïstelers diverse maatregelen moeten nemen om de kans op uitbreiding te minimaliseren.

Leestijd : 3 min

Hij was even weg maar nu weer terug in Vlaanderen: de maïswortelboorder of Diabrotica virgifera. De kevers werden gevonden in feromoonvallen die net zoals in voorgaande jaren zijn opgehangen in het kader van een monitoringscampagne. Bij beide vondsten, in Rumst en Steenokkerzeel, ging het om 1 kever die in de vallen werd aangetroffen, zo meldt het Departement van Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid.

De maïswortelboorder is een kever van Amerikaanse oorsprong die in de jaren ‘90, hoogstwaarschijnlijk via internationaal luchtverkeer, in Servië is terecht gekomen. De keversoort kon zich vestigen in het “nieuwe” gebied en heeft zich geleidelijk verspreid binnen Europa, aldus het Departement.

De larven van deze kever richten de grootste schade aan; zij voeden zich met de wortels van de maïsplanten waardoor de opname van water en voedingsstoffen en uiteindelijk de verdere ontwikkeling van de plant verstoord wordt. Zeker in maïs-monocultuur kunnen de opbrengstverliezen op termijn oplopen tot gemiddeld 6,5 à 13%.

Omwille van zijn Europees statuut als quarantaine organisme werd in 2003 door het FAVV een monitoringscampagne met feromoonvallen opgestart om de aanwezigheid in België na te gaan. In dat jaar werden 69 kevers gevonden in de wijde omgeving rond de luchthaven van Zaventem, met het opleggen van de verplichte Europese noodmaatregelen tot gevolg. In 2004 werden maar 7 kevers meer gedetecteerd.

10 jaar pauze

Na een “adempauze” van 10 jaar werden in 2014 opnieuw enkele maïswortelboorders gesignaleerd in de wijde omgeving van Zaventem. Intussen had de Europese Commissie het quarantainestatuut van de kever evenals de Europese noodmaatregelen opgeheven. Toch bleven deze maatregelen na de nieuwe vaststelling van de kevers in België in 2014 behouden:

Sinds 2015 zit de bestrijding van de maïswortelboorder vervat binnen de IPM-richtlijnen voor een geïntegreerde aanpak van plagen. Dit kwam mede tot stand door de oprichting van een taakgroep. Binnen IPM werden er afspraken gemaakt over de verplichte maatregelen die landbouwers moeten volgen indien ze binnen een straal van 1km van de vindplaats van de kever percelen met maïs hebben.

Voor het volgende teeltseizoen moeten volgende maatregelen genomen worden op de percelen waar het jaar van de vondst maïs stond:

1. Verplicht ploegen om de eitjes zo diep mogelijk in de grond te verspreiden zodat de overlevingskansen van de ontluikende larven verkleinen.

2. Vruchtafwisseling in een rotatie van 1 op 3 jaar wordt sterk aanbevolen als meest efficiënte maatregel om vestiging, verdere verspreiding en schade te voorkomen.

3. ALS vruchtafwisseling onmogelijk is en er toch maïs gezaaid wordt, geldt het volgende:

a. 4 monitoringvallen per ha worden uitgehangen

b. Het bodeminsecticide Sherpa 0,8 MG aan 12 kg per ha wordt ingewerkt

c. Als er geen bodeminsecticide toegepast wordt, moet in de zomer met een erkend insecticide rond de bloei van de maïs een behandeling worden uitgevoerd en opnieuw indien er maïswortelboorder vastgesteld wordt op het perceel.

Lees ook in Aardappelen

Hoe presteerden de chipsrassen in 2023?

Aardappelen Vorig jaar was een opmerkelijk teeltjaar voor aardappelen. Toch slaagde het Landbouwcentrum Aardappelen (LCA) er opnieuw in om de prestaties van chipsrassen in Vlaanderen op te volgen. Binnen deze rassenproeven wordt de variëteit VR808 als referentie beschouwd.
Meer artikelen bekijken