Startpagina Aardappelen

Graanhandel bezorgd over glyfosaatimpasse

COCERAL betreurt dat de EU-lidstaten deze week opnieuw niet tot een besluit is gekomen over de hernieuwde toelating van glyfosaat. De Europese graanhandelsorganisatie vindt dat de lidstaten een nieuwe toelating voor 15 jaar moeten afgeven.

Leestijd : 2 min

De tijd dringt want de toelating voor de herbicide, bekend van het merk Roundup, loopt al op 15 december af.

Volgens secretaris-generaal Teresa Babuscio van COCERAL staat de geloofwaardigheid van de EU-instituties en de onafhankelijkheid van wetenschappelijke lichamen die hieraan zijn gelieerd op het spel. “Vragen stellen bij volledige nieuwe toelating van glyfosaat en het opzij schuiven van het robuuste wetenschappelijke bewijs achter haar veiligheid zet een gevaarlijk precedent en bedreigt op wetenschap gebaseerde beleidsbeslissingen in de EU”, aldus de Italiaanse.

Ze wijst erop dat zowel de Europese voedselveiligheidswaakhond EFSA als het Europese Chemie Agentschap glyfosaat veilig hebben bevonden. Gewasbeschermingsmiddelen zijn zeer belangrijke gereedschappen voor boeren om hun opbrengsten te beschermen en om de kwaliteit van hun product te waarborgen.

Veehouders

De problematiek beperkt zich niet tot de akkerbouw. COCERAL is ook bang dat een verbod op glyfosaat een groot effect kan hebben op de handel. Als glyfosaat een illegaal middel wordt, zal het lastiger worden om granen en oliezaden te importeren. Voor bijvoorbeeld de mengvoerproductie is dat zeer problematisch, want zij is voor haar grondstoffen zeer afhankelijk van de aanvoer van granen en oliezaden uit het Zwarte Zee gebied en Zuid- en Noord-Amerika. Een bemoeilijkte grondstoffenaanvoer kan de prijs van mengvoer opdrijven.

Bij COCERAL zijn onder meer ADM, Bunge, Cargill en Nidera aangesloten. Mogelijk besluit de Europese Commissie voor 15 december zelf over glyfosaat, maar aangezien elk lidstaat 1 Commissaris levert, is de vraag of ook hier sprake is van een impasse. Naast COCERAL beklaagt ook de boerenkoepel Copa-Cogeca zich over de situatie. Volgens voorman Pekka Pesonen is het voor boeren cruciaal dat er duidelijkheid komt, zodat ze vooruit kunnen plannen.

Lees ook in Aardappelen

Meerdere factoren bepalen de bemestingskeuze in aardappelen

Aardappelen Tijdens een recente studiedag van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij aanhoorden we Jan Bries van de Bodemkundige Dienst van België (BDB). Hij gaf toelichting over de bemesting in aardappelen. “Er moeten keuzes gemaakt worden in functie van heel wat factoren”, klonk het bij hem.
Meer artikelen bekijken