Startpagina Pluimvee

Fipronilcrisis veroorzaakte in Nederland 65 tot 75 miljoen euro schade

In Nederland heeft de besmetting van pluimvee met fipronil voor 65 tot 75 miljoen euro schade veroorzaakt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken.

Leestijd : 1 min

In augustus maakte een eerste schatting nog melding van 33 miljoen euro schade voor de getroffen pluimveebedrijven bij onze noorderburen. De nieuwe raming omvat de schade voor de gehele eiersector. Behalve om pluimveebedrijven gaat het dan onder andere ook om opfokbedrijven, verpakkingsbedrijven en fabrieken.

Het fipronilschandaal was afgelopen zomer groot nieuws, hoewel de hoeveelheid fipronil die in eieren werd aangetroffen geen gevaar voor de volksgezondheid was. Hoofdverdachten in de zaak zijn de twee bestuurders van het Nederlandse bedrijf Chickfriend, dat de verboden stof gebruik te als b estrijdingsmiddel tegen bloedluis. Het onderzoek naar het gebruik van fipronil door Chickfriend loopt nog. De twee bestuurders zijn vrijgelaten in afwachting van hun proces.

Ook in ons land raakten bedrijven besmet. Een tiental dagen geleden raamde de Boerenbond de totale schade voor Belgische pluimveehouders op zo'n 14 miljoen euro, bijna de helft meer dan bij een eerste berekening midden augustus.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken