Professor: landbouwers moeten allianties smeden met afnemers

Economie

Voor professor Xavier Gellynck van de Universiteit Gent staat nut en noodzaak van handelsliberalisering als een paal boven water. Hij staat niet alleen: wereldwijd wordt door gebruik van handelsverdragen de markt steeds opener, en de EU bouwde de afgelopen jaren haar productiequota voor zuivel en suiker af. Als landbouwers willen overleven, spelen ze volgens hem beter geen cavalier seul, maar smeden ze met de consument in het oog allianties met de voedingsindustrie en supermarkten.

Glucose kan onder meer uit mais en suikerriet worden gewonnen.

Wasverzachter van suiker

Bieten

Wetenschappers van de KU Leuven hebben een proces ontwikkeld om wasverzachter te maken van suiker. Dat is veiliger en milieuvriendelijker dan hoe dat nu gebeurt. Ze gaven woensdag tekst en uitleg in een persbericht.

Steven Vandenabeele en Isabel Vercauteren zijn de roergangers bij Aphea.Bio,  een jonge agrobiotech startup uit het Gentse.

Aphea.Bio: beschermen en stimuleren

Granen

In juni vorig jaar lanceerden het Vlaams Instituut Biotechnologie, de Universiteit Gent en de Katholieke Universiteit Leuven de spin-off Aphea.Bio. Die onderzoekt micro-organismen die nauw samenleven met planten, en hun effect op landbouwgewassen.

FrieslandCampina zag de omzet toenemen, maar de winst dalen.

FrieslandCampina ziet winst fors dalen

Economie

FrieslandCampina heeft in 2017 de winst met 37% zien dalen tot €227 miljoen. De Nederlandse zuivelcoöperatie had last van negatieve valuta-effecten, afschrijvingen in verband met haar Chinese activiteiten en een hogere belastingdruk. De leden-melkveehouders zagen hun melkprijs wel met 24% toenemen.

Luc Maertens, CEO van agrobiotech start-up Agrosavfe.

Agrobodies: Wat je van lama’s leren kan

Groenten

Van de twee bedrijven is Agrosavfe al het langst actief. In het begin van 2013 maakte de spin-off zich los van het VIB. Het bedrijf ontwikkelt zogenaamde Agrobodies: kleine eiwitten afkomstig van lama-antilichamen die binden met specifieke moleculen in de cellen van ziekten en plagen.

Gentse biologische gewasbescherming even effectief als chemische

Economie

Lama-antilichamen gebruiken om gewassen te beschermen? De wereld afzoeken naar micro-organismen die efficiënt teelten beschermen? Het zijn de respectievelijke queesten van Agrosavfe en Aphea.Bio, twee jonge biotechbedrijven uit het Gentse. Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) zag mooie toepassingen voor de Vlaamse landbouw, en investeerde fors.

EU-commissaris Marianne Thyssen (midden) op de Agridagen in  gesprek met Sonja De Becker (links) en Hendrik Vandamme (rechts).

Mercosur zal grote voordelen opleveren, ook voor landbouw

Economie

Belgisch Eurocommissaris Marianne Thyssen ziet grote voordelen in onderhandelingen met Mercosur, het Zuid-Amerikaanse handelsblok, ook voor de landbouw. Met “fijnzinnig afgestelde importquota” en een geleidelijke openstelling moet de competitiviteit van onze landbouw bewaard kunnen blijven.

Eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan en voorzitter Rumen Porodzanov bespreken de voorbije landbouwraad.

Niet noodzakelijk minder, maar meer gerichte inkomenssteun

Wetgeving

Op de tweede landbouwraad van dit jaar lieten alle Europese landbouwministers hun licht schijnen over de lijn van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Directe steun blijft een belangrijk onderdeel, maar vraagt een aanpak op maat. Op het budget is het wachten tot mei.

DSC_0452

Eurocommissaris Thyssen verdedigt "goed gefinancierd" landbouwbeleid op Agridagen

Economie

Eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen heeft vrijdag bij de opening van de Agridagen in de Antwerpse gemeente Ravels de nood aan een "goed gefinancierd" Europees landbouwbeleid verdedigd.

DSC03387

FrieslandCampina koopt Chinese zuivelaar

Economie

FrieslandCampina heeft de resterende aandelen in haar Chinese joint-venture Friesland Huishan Dairy (FHD) verworven. Dat heeft de zuivelcoöperatie uit Amersfoort bekendgemaakt. FHD was tot dit moment voor 50% eigendom van het Chinese China Huishan, hoewel de operationele leiding al bij de Nederlandse onderneming lag.

Consumenten kopen relatief weinig omdat ze het duur en weinig  beschikbaar vinden, volgens  Joris Aertsens van Rikolto.

Duurzame groei voor bio in drie adviezen

Economie

Vorige week woensdag stond de jaarlijkse landbouwstudiedag van de vakgroep landbouweconomie in het teken van bio. Dat is een primeur, en een teken dat de land- bouweconomie bio ernstig neemt. De focus lag op de moeilijkheden van bio, en hoe de sector daarmee om kan gaan.

De biologische afzet groeit, onder meer via biologische speciaalzaken.

Biolandbouw groeit als kool

Economie

De biologische landbouw groeit gestaag, zo blijkt uit een rapport.

Een handvol bedrijven domineert de wereldwijde graanhandel.

Graangiganten: ADM wil Bunge kopen

Granen

Archer Daniels Midland (ADM) is in vergevorderde gesprekken verwikkeld om concurrent Bunge over te nemen. ADM en Bunge behoren samen met Cargill en Louis Dreyfus tot de zogeheten ABCD-groep van grootste graanhandelsbedrijven wereldwijd. Samen zijn ADM en Bunge goed voor ruim $100 miljard omzet.

Relatief veel Belgen zeggen hun vleesconsumptie te minderen.

Belgen eten minder vlees

Economie

Bijna de helft van de Belgen (44 %) zegt zijn vleesconsumptie te hebben verminderd tegenover vorig jaar, zo blijkt uit een online enquête bij 1.000 Belgen van 18 jaar of ouder, door onderzoeksbureau iVOX voor de vzw EVA.

Johan De Saegher heeft sinds 9 februari de operationele leiding van Belchim.

Belchim wijst nieuwe topman aan

Nieuws van maatschappijen

Belchim heeft Johan De Saegher (53) per 9 februari aangesteld als CEO.

Voor de aardappelsector is de Britse markt zeer belangrijk.

Brexit kan de landbouw hard raken

Economie

De Brexit zal de Belgische landbouw schade berokkenen, zo blijkt uit een studie van het Vlaamse ministerie van landbouw. Op korte termijn neemt de Britse koopkracht door de devaluatie van het pond af. Voor de langere termijn hangt de schade af van het soort afspraken dat de Britten met de EU gaan maken.

Ondanks de mechanisatie komt bij landbouw nog altijd veel arbeid kijken, zoals bijvoorbeeld bij het sorteren van peren.

Boerenbond vraagt oplossing voor Waalse PWA'ers

Economie

De Boerenbond vraagt een oplossing voor de Waalse PWA'ers die in Vlaanderen komen werken. Op 1 januari heeft Vlaanderen het PWA-stelsel vervangen door het systeem van 'wijk-werken': daarbij werd het aantal toegelaten werkuren sterk verminderd van 150 tot 60 uren per maand.

Het project voor een nieuwe suikerfabriek in Seneffe verloopt goed. Naar verwachting kunnen de eerste bieten verwerkt worden in 2021.

De nieuwe suikerfabriek van Seneffe verwerkt de eerste bieten vanaf 2021

Bieten

Het project om een nieuwe suikerfabriek te bouwen door en voor suikerbietplanters is goed op weg. Het wordt concreet en daarbij wordt momenteel rond vier aspecten gewerkt. Deze derde suikerspeler in België vat zijn eerste campagne aan in september 2021.

De brochure bespreekt verschillende technieken voor energiebesparing in sierteelt onder glas.

Brochure helpt siertelers energie besparen

Economie

De Provincie Oost-Vlaanderen geeft een nieuwe publicatie uit: ‘Energieke Sierteelt onder glas: slim omgaan met energie op je bedrijf’, dat een overzicht geeft van energiebesparende technieken en verwarmingssystemen.

DSC03071

Markt zonnepanelen trekt flink aan in 2017

Economie

De markt van de zonnepanelen is het voorbije jaar weer aangetrokken, blijkt uit cijfers van Apere, de Waalse organisatie die duurzame energie promoot. Vooral in Vlaanderen waren er opvallend meer nieuwe installaties.

Meest recent

Meest recent