Startpagina Economie

Economie

Economie

Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden

Actueel De conjunctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw stijgt lichtjes. De tevredenheid over de komende 6 maanden is toegenomen, terwijl de beoordeling van de afgelopen 6 maanden iets afneemt. Dat blijkt uit de zesmaandelijkse landbouwconjunctuurenquête van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (ALZ) waaraan 448 landbouwers uit het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN) in maart hebben deelgenomen.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Hanne Geenen: “Verbod op verrijkte kooien en stikstofbeleid brengen Vlaamse zelfvoorziening van eieren in gevaar”

Met Pasen voor de deur worden we met (chocolade-)eieren om de oren geslagen. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de productie en handel in Vlaamse eieren? En hoe zwaar weegt de concurrentie uit andere landen? Hanne Geenen is beleidsraadgever bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en kent de markt op haar duimpje. Ze ziet zowel kansen als uitdagingen: “Sinds het uitbreken van de oorlog voert Europa 3 keer zoveel eieren uit Oekraïne in. We weten niet hoeveel er daarvan in ons land terechtkomen.”

Prijs van sojabonen is terug stijgend

In Brazilië is intussen 60% van de sojabonen geoogst. Als de lagere productievoorspelling van het Conab er uitkomt en als de Chinezen terug meer importeren, dan lijkt er nog weinig ruimte voor prijsdaling.

Milde melkaanvoer in Europa

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.

Meest gelezen

Europees akkoord over invoerrechten op Oekraïense landbouwproducten

Na de grote boerenprotesten van de afgelopen weken in heel Europa, zijn onderhandelaars van de EU-lidstaten en het Europees parlement het in de nacht van 19 op 20 maart eens geworden over de herinvoering van invoerrechten op tal van Oekraïense landbouwproducten. Na de Russische inval begin 2022 vielen die heffingen nog weg, om de Oekraïense economie te versterken.

EU-landen stemmen dan toch in met zorgplichtwet voor bedrijven

De lidstaten van de Europese Unie hebben vrijdag 15 maart dan toch ingestemd met een nieuwe zorgplichtwet, die grote bedrijven verantwoordelijk maakt voor het aanpakken van uitbuiting en milieuschade in hun hele toeleveringsketen. De richtlijn zal ook gelden voor grote landbouwbedrijven, maar er wordt niet meer gewerkt met lagere drempels voor de landbouw of andere ‘risicovolle’ sectoren.