Startpagina Edito

Papierbomen sparen

De resultaten van de openbare raadpleging over de modernisering en vereenvoudiging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn bekend. Het gaat om een openbare raadpleging, geen enquête.

Leestijd : 2 min

‘De’ mening van de Europeaan zal u er dus niet in vinden. In totaal verzamelde de Commissie 58.520 antwoorden op de online bevraging. Opvallend is dat meer dan de helft van de 58.520 antwoorden (55,6 %) uit Duitsland afkomstig was. Europa’s grootste economie heeft dus op dat vlak ook Europa’s actiefste bevolking. België staat in die rangschikking op plaats zeven, met 1.455 inzendingen. Naar bevolking is België het negende grootste land in de Unie.

Nog opvallender dan de verdeling naar nationaliteit is dat slechts één respondent op drie boer was. Er zijn heel wat meer meningen over hoe boeren hun bestaan moeten inkleuren, dan dat er boeren zijn, maar dat wist u misschien ook wel al. De Commissie had overigens als uitdrukkelijk doel om het debat over het GLB naar het grote publiek open te trekken, en daar lijkt het dus alvast in geslaagd.

Een opsteker is dat 90 % van de respondenten een Europees Landbouwbeleid als noodzakelijk ziet om voor een gelijk speelveld binnen de Unie te zorgen en om gemeenschappelijke uitdagingen zoals voedselzekerheid, milieuzorg en klimaatsverandering aan te pakken. Dat besef is voor een klein en exporterend land als het onze van levens(middelen)belang.

Zowel consumenten als boeren zien te veel bureaucratie als een van de oorzaken waarom het huidige beleid zijn doelstellingen niet behaalt. Consumenten hechten - nog meer dan boeren zelf - aan de rol van de boer als milieu- en dierenwelzijnbeschermer. Boeren ervaren op hun beurt vergroening echter als een van de meest administratief belastende en complexe elementen. Welke richting het met het volgende GLB zal uitgaan is nog open voor debat. Het zou mooi zijn mocht het volgende GLB de schijnbare tegenstelling tussen ‘meer papierwerk’ en ‘meer milieuzorg’ kunnen opheffen. Dat zou alvast een aantal papierbomen het leven sparen. IDC

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken